Иранският президент Ибрахим Раиси е мъртъв и сега властите мислят как да информират хората за това.

Араш Азизи, старши преподавател по история и политология в университета в Клемсън, пише за това в статия за The Atlantic. Според него тази информация му е била предоставена от източник, близък до президента в Техеран.

"Смъртта на Раиси е потвърдена, властите търсят начин да съобщят новината, без да предизвикат хаос. Не можах да го потвърдя по независим начин", пише той.

Според Азизи след смъртта на Раизи различните политически фракции ще започнат да показват силата си. В същото време някои хора вече са запалили фойерверки в Техеран, празнувайки евентуалната смърт на президента.

"Повечето иранци едва ли се чувстват представлявани от някоя фракция на Ислямската република и някои от тях може да се възползват от момента на политическа криза, за да подновят уличните протести, които в миналото неведнъж са тормозили режима", допълва историкът.

Какво ще се случи, ако смъртта на Раиси бъде потвърдена?

Какво ще се случи, ако смъртта на Раиси бъде потвърдена?

Това е деликатен момент за Иран

В следобедните часове иранските медии съобщиха, че Ми-171, който е превозвал иранския президент Раиси, се е разбил. Другите два хеликоптера, които са пътували като част от конвоя, са се върнали на местоназначението си.

Министърът на вътрешните работи на страната Ахмад Вахиди заяви, че причина за катастрофата са лошото време и мъглата. По официални данни издирването все още продължава.