Научният сътрудник по право възпитаник на Харвардския университет Лобсанг Сангей е избран за нов шеф на тибетското правителство в изгнание, съобщава РИА Новости, като цитира съобщение на тибетската избирателна комисия в изгнание.

Изборите за тибетски парламент в изгнание и премиер (калон-трипа) се състояха през март, след като духовният лидер на тибетците Далай лама XIV обяви, че се оттгегля от политическа дейност и смята да предаде пълномощията на тибетското правителство в изгнание.

Сангей смени на поста професор Лобсанг Тензин, избран на премиер на тибетското правителство през 2001 година.

Общо в Индия, Непал, Бутан, САЩ, Европа, Австралия, Япония, Русия и други страни  са регистрирани 83,4 хиляди тибетски избиратели.

Далай лама XIV, който от края на 1950-те години живее в изгнание в Индия, на 10 март обяви, че се оттегля от политиката и предава административните си пълномощия на избран от тибетците лидер. В момента далай-лама изпълнява церемониални функции. Неговите пълномощия ще бъдат разпределени между парламент, премиер и тибетски арбитражен орган.

Сангей е роден през 1968 година в административния окръг Дарджилинг в щата Западна Бенгалия в източната част на Индия. Неговият баща е бил монах в манастира Литанг, но след навлизането на китайските войски е участвал във въоръжената съпротива.