Гигантът в областта на социалните медии TikTok, разработен от китайската компания ByteDance, заведе федерално дело срещу американския щат Монтана след приемането на закон, който забранява използването на популярното приложение за кратки видеоклипове.

"Оспорваме противоконституционната забрана на TikTok в Монтана, за да защитим нашия бизнес и стотиците хиляди потребители на TikTok в Монтана", се казва в изявление на китайската социална мрежа.

Съгласно подаденото заявление компанията заяви, че щатът е въвел "извънредни и безпрецедентни мерки, основани единствено на необосновани спекулации".

Губернаторът на Монтана Грег Джанфорте по-рано защити забраната, позовавайки се на защитата на данните и обвинявайки платформата, че предоставя лична информация на потребителите на Китайската комунистическа партия.

Монтана обаче няма да налага никакви санкции на лица, използващи приложението.

Забраната трябва да влезе в сила на 1 януари 2024 г. и почти сигурно ще бъде изправена пред правни предизвикателства.

TikTok, който има над 150 милиона американски потребители, е изправен пред нарастващи призиви от американски служители да забрани приложението в цялата страна поради опасения за потенциално влияние на китайското правителство върху платформата.

Монтана официално забрани TikTok

Монтана официално забрани TikTok

Първият американски щат, приел такава мярка

TikTok многократно отрече, че някога е споделял данни с китайското правителство и каза, че компанията няма да го направи, ако бъде поискана.