TikTok съобщи в четвъртък, че ще започне да обозначава изображения и видео, генерирани от изкуствен интелект, в опит да се справи с в опит да се справи с наплива от дезинформация по социалната медийна платформа, предава "Ройтерс".

TikTok ще въведе "идентификатор за съдържание"- цифров воден знак, който описва как и по какъв начин са създадени и редактирани изображенията. 

Изследователи изразиха загриженост, че генерирано от AI съдържание може да се използва за разпространяване на дезинформация по време на изборите в САЩ тази есен. TikTok е сред група от 20 технологични компании, които по-рано тази година подписаха споразумение, което ги задължава да ограничат нивата на дезинформация по време на изборите.

Google и Meta също заявиха, че планират да използват идентификатори за съдържание.

За да работи системата, производителят на генериращия AI инструмент, използван за създаване на съдържание, и платформата, използвана за разпространение на съдържанието, трябва взаимно да се съгласят да използват индустриалния стандарт.

Ако човек използва инструмента Dall-E на OpenAI, за да генерира например изображение, OpenAI прикрепя воден знак към полученото изображение. Ако това маркирано изображение бъде качено в TikTok, то автоматично ще бъде обозначено като генерирано от изкуствен интелект.

TikTok вече маркира генерирано от AI съдържание, направено с инструменти достъпни в самото приложение, но новите мерки ще се отнасят и до съдържание генерирано извън услугата.

 TikTok оспорва в съда американския закон, предвиждащ забраната му

TikTok оспорва в съда американския закон, предвиждащ забраната му

ByteDance твърди че подобна забрана е очевидно противоконституционна