Русия се опитва да пренаписва историята на Балканите, пише британският "The Times".

Режимът на Путин използва сила, за да променя граници в Европа, използва нервнопаралитично вещество при опит за убийство в Солсбъри и помогна да деспота Башар Асад да остане на власт, се казва в редакционна статия на вестника.

В публикацията се посочва, че за постигането на целите си Москва прибягва към лъжлива информация и е жизнено важно руската пропаганда да бъде разобличавана.

В Русия и Сърбия е особено популярен новият руски филм "Балкански рубеж", отбелязва Британското издание.

Сюжетът показва събития от преди 20 години - бомбардировките на НАТО над Сърбия по време на режима ва Слободан Милошевич. Но филмът е толкова тенденциозен, че преминава всички граници на художествената интерпретация, пише "The Times". Вестникът отбелязва, че сърбите, организирали геноцида в Косово, са представени като невинни жертви, а руските военни - като спасители.

Показано е противопоставянето между руските военни и силите на НАТО на летището край Прищина през 1999 г. Авторите на сценария представят това като героична акция за предотвратяване на кръвопролитие, макар че в действителност става дума за разногласия по ролята на мироопазващите сили, се казва още в статията.

Вестникът посочва, че пилотите на НАТО, които бомбардираха Сърбия, всъщност са рискували в живота си в опит да попречат на Милошевич да организира в Косово геноцид срещу албанското население, подобен на този в Босна.

НАТО предприе ограничена и справедлива операция, за да спре агресията на Белград, тя нямаше за цел да свали режима в Сърбия, нито да даде независимост на Косово - целта беше просто да се защити албанското население, допълва изданието.

До месец март 1999 г. силите на Милошевич вече са прогонили от Косово около 300 хиляди албанци, убили са най-малко 2000 души и са заличили близо 100 села.

Ако Милошевич не беше спрян от НАТО, Косово щеше да преживее катастрофа, подобна на онази, която стана в Босна 10 години по-рано, обобщава вестникът.

Според авторите, това не са просто детайли в интерпретацията на историята, а отражение на тезите на руската дипломация.

По време на Косовската криза Русия подкрепяше Сърбия, а сега се опитва да разпалва антизапаздни настроения в региона, за да укрепи влиянието си в него, посочва изданието.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. по разбираеми причини - Сърбия отказа да предостави равни права на косоварите, напомня вестникът.

От друга страна, Русия се стреми да превърне страните от бивша Югославия в свои сатрапии, отбелязват авторите.

"Режимът на Путин е известен със своята пропаганда, опитваща се да прикрие агресията на Москва срещу по-малките и незащитени народи. В случая това не бива да се допуска. Животът на хората и тяхната свобода са застрашени заради явни лъжи." - подчертава "The Times".