Бившият премиер на Украйна изрази опасения за живота си, докато се намира в затвора, съобщава Итар-Тасс.

Тя е споделила страховете си в писмо до влиятелното електронно издание "И Ю Обзървър". В него експремиерът припомня случая с бившия вътрешен министър Юрий Кравченко, който беше открит мъртъв през март малко преди часа, в който трябваше да даде показания в процеса за убийството на журналиста Георгий Гонгадзе.

Случаят бе обявен за самоубийство, въпреки че Кравченко „бе успял" да се простреля два пъти в главата, отбелязва Тимошенко. На въпрос дали се страхува за живота си, тя отговоря: Разбира се, че страхувам. Известна ми е сталинската поговорка - няма човек, няма проблем. Имаше твърде много инциденти в миналото, споделя още тя.

Вчера киевският съд отказа да разгледа молбата на Тимошенко да бъде освободена от ареста.

Срещу нея са образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."

Второто е свързано с газовите договори с Русия. Генералната прокуратура официално предяви на 13 април обвинение към Тимошенко за превишаване на длъжностните правомощия при изготвянето на договора за доставка на руски газ през 2009 година. На 11 април първият заместник на Генералната прокуратура на Украйна обясни, че договорите между „Нафтогаз" и „Газпром", в която е договорена цена 450 долара за 1000 кубически метра, са причинили щети на държавата в размер на 200 милиона долара.