Украйна ще изчерпи артилерийските снаряди и прехващачите на противовъздушната отбрана "сравнително скоро" без подкрепата на САЩ, което ще я направи уязвима на частично или пълно поражение. За това предупреди командващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, цитиран от "Ройтерс".

Като пример за това колко оскъдни са някои оръжия, той заяви на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, че в момента Русия изстрелва пет артилерийски снаряда за всеки изстрелян от украинските сили и през следващите седмици това несъответствие може да нарасне до десет снаряда срещу един.

"Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне, то страната, която не може да отвърне, губи. Така че залозите са много високи", категоричен бе Каволи.

САЩ продават на Украйна модернизирна версия на ПВО HAWK за 138 млн. долара

САЩ продават на Украйна модернизирна версия на ПВО HAWK за 138 млн. долара

Парите са част от законопроекта на САЩ за годишните разходи за отбраната, който наскоро беше подписан

"Тази година те наистина зависят от нас. И без нашата подкрепа няма да могат да надделеят", обърна се той към председателя на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън.

Джонсън отказва да свика гласуване на законопроект, който би предоставил още 60 милиарда долара за Украйна. Белият дом се опитва да намери начин да изпрати помощ на Киев, който се бори с руските сили повече от две години.

Администрацията на президента Джо Байдън изрази загриженост относно липсата на финансиране за Украйна. Миналия месец министърът на отбраната Лойд Остин предупреди, че оцеляването на Украйна е в опасност и се опита да убеди съюзниците, че САЩ имат ангажимент към Киев.

Длъжностни лица отбелязват, че липсата на налично финансиране вече оказва влияние на фронта в Украйна, където руските войски настъпват, а украинските сили трябва да управляват ограничени ресурси.

Европейската подкрепа стана по-важна с това, че Байдън се бори да получи голям пакет от помощ за Украйна през Конгреса, като същевременно отделя повече външнополитическа енергия за войната в Газа. И все пак американски служители посочват, че европейската подкрепа за Украйна няма да бъде достатъчна.

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

Русия заплашва и Армения за близостта й със западни страни