Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф се извини за своя критична забележка относно политическата система на страната, съобщава ДПА.

Осъдителните му думи станаха достояние на обществеността от изтекъл аудиозапис.

Зариф заяви, че съжалява за коментара си, в който се оплаква от намесата на Иранската революционна гвардия в дипломатическите въпроси.

Той е изрекъл критичните думи в интервю, проведено от един от съветниците на президента Хасан Рохани. Твърди се, че записът е била откраднат от "вътрешни кръгове" и след това е бил публикуван от чуждоезични издания на персийски език.

От дни скандалът е на първите страници на иранските медии, тъй като, както изглежда, предполага разрив сред ръководството на страната преди президентските избори, насрочени за юни.

В изтекъл запис топ дипломатът на Иран казва, че Русия и Солеймани са опитали да саботират ядрената сделка

В изтекъл запис топ дипломатът на Иран казва, че Русия и Солеймани са опитали да саботират ядрената сделка

"В Ислямската република управляват военните"

Рохани, който не може да се кандидатира за нов мандат, заяви, че изтичането на аудиозаписа е тактика на твърдолинейните, за да им помогне да спечелят избиратели, както и да възпрепятства продължаващите ядрени преговори.

Зариф твърди, че не е дал "класическо интервю", а "теоретичен обмен на мнения" относно стратегията с член на президентството.

Част от това, което направи коментара на Зариф толкова скандален, беше неговата критика към покойния началник на Иранската революционна гвардия Касем Солеймани, за когото топ дипломатът заяви, че се е опитал да подкопае ядрените преговори със световните сили.

Режимът в Иран рухва до 1 г.

Режимът в Иран рухва до 1 г.

Кой говори по този начин? Иранско опозиционно движение? Не, ирански вестник в ислямска република без опозиция