Покойният началник на Иранската революционна гвардия Касем Солеймани се е опитал да подкопае ядрените преговори със световните сили. Това става ясно от записано интервю с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, с което се е сдобило американското издание "Ню Йорк таймс".

"В Ислямската република управляват военните. Пожертвах дипломация за военната област, а не за обслужваща дипломация на терен", се чува да казва Зариф в тричасовия аудиозапис.

Режимът в Иран рухва до 1 г.

Режимът в Иран рухва до 1 г.

Кой говори по този начин? Иранско опозиционно движение? Не, ирански вестник в ислямска република без опозиция

Зариф също така обвинява Солеймани в заговор с Русия, която "влага цялата си тежест" в саботирането на ядреното споразумение със САЩ и световните сили, както и че позволява на руски изтребители да летят над Иран за бомбардировки в Сирия, позволявайки на Русия да използва ирански авиопревозвачи за преместване на военнослужещи и техника и разполагане на ирански войници в Сирия.

Външният министър изтъква, че често е оставян на тъмно относно политиките и че Иранската революционна гвардия и върховният водач аятолах Хаменеи са тези, които диктуват позицията на Иран по ядрените преговори.

Според Зариф той е бил "силно порицан" от Хаменеи, когато е казал, че Иран е готов да координира стъпки със САЩ за връщане към ядреното споразумение от 2015 г.

Зариф обаче също така похвалил Солеймани, като отбелязал, че са работили в тясно сътрудничество по подготовката за американското нашествие в Ирак и Афганистан.

Убийството на Солеймани от САЩ в Ирак в началото на миналата година нанесе голям удар на Иран, посочва Зариф, сравнявайки го с разрушаването на цял град наведнъж.

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ и Иран водят непреки преговори във Виена