Терористичните атаки в Брюксел тласнаха темата за сигурността на челно място в кампанията на британския референдум за излизане или оставане в Европейския съюз, като експерти по разузнаване излязоха на светло, за да подчертаят предимствата и недостатъците от членството на Великобритания в Общността, отбелязва "Франс прес".  

Твърдение, направено от бившия шеф на британското външно разузнаване МИ6, Ричард Диарлав, че напускането на ЕС ще има малко последствия за сигурността на Великобритания, предизвика намесата на ключови фигури от двете страни на Атлантика.

Британският премиер Дейвид Камерън нееднократно е заявявал, че членството в ЕС прави Великобритания по-сигурна и т. нар. „Брекзит” (Brexit) ще раздели Запада, докато той среща глобални заплахи от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) и Русия.

Ала Диарлав обрисува незавидна картина на качеството на разузнавателната и специнформацията, предоставяна от съюзниците на Великобритания в Европейския съюз.

Тази позиция е била подкрепена от бившия шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън, който обявил, че ЕС можел дори да бъде пречка за сигурността на Великобритания.

Бившият ръководител на пресслужбата на британската спецслужба GCHQ, Дейвид Оманд, отвърна на удара, твърдейки, че Великобритания имала „най-доброто от двата свята” както за контролиране на своите граници, така и силни връзки в сферата на сигурността с другите страни от ЕС.

Друг бивш шеф на ЦРУ, Дейвид Петреус, който е бивш началник на коалиционните сили в Афганистан и Ирак, предупреди, че напускането на ЕС „само ще направи нашия свят дори още по-опасен и труден за управление”.

Сигурността вече се беше очертала като ключов проблем преди британския референдум, насрочен за 23 юни, имайки предвид завишеното състояние на тревога във Великобритания на фона на ислямския тероризъм, като събитията в Брюксел изкараха много страхове на преден план.  

Сигурността е „единственият проблем, който поравно притеснява двата лагера”, посочва експертът проф. Джон Къртис за АФП.

Джо Туайман, който е шеф на политическите и социалните изследвания в социологическата агенция YouGov, коментира, че дебатът може за кратко да наклони везните към лагера, който пледира за напускане на ЕС, но това нямало да продължи дълго.