Най-големият източник на независими новини в Унгария за кратко свали заглавната страница на онлайн портала си, за да бие тревога за упадъка на редакционната свобода и да си осигури финансиране от читателите, което да подпомогне неговата независимост, съобщава "Ройтерс".

Журналисти, работещи в Index.hu, се опасяват, че двамата инвеститори, които поеха контрола над новинарския портал през миналия месец, може би са свързани с премиера Виктор Орбан и неговата управляваща партия "Фидес" и може да се опитат да ограничат редакционната им свобода.

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Заради законите, криминализиращи подпомагането на бежанци...

"Тази сутрин ние направихме нещо безпрецедентно: спряхме Index за известно време, така че онези, които го смятат за важен, добиха представа какво би било без нас", изтъкна в статия главният редактор на сайта Атила Тот-Шенеши.

Той подчертава, че придобиването на портала е "въпрос от жизненоважно значение", защото новите собственици контролират Index, отделна компания - CEMP, която продава неговото рекламно пространство, и още една компания, която подсигурява редакционните системи.

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Промигрантското мнозинство в Европейския парламент иска да ни затвори устата

Тот-Шенеши се опасява, че придобиването на портала е било по някакъв начин финансирано от приближени на Орбан чрез система, известна в Унгария като Национална система за сътрудничество (NER). Под покровителството на NER, която е създадена през 2010 г., за да се противопоставя на либералните ценности и да защитава националистическите политики, някои от приближените на Орбан са спечелили все по-голям дял от публично финансирания бизнес.

"В Унгария днес онези, които са в състояние да предоставят милиарди на купувачите, трябва да принадлежат към Националната система за сътрудничество на Орбан", пише Тот-Шенеши, като обяви кампания за финансиране на портала от читателите, което ще помогне за намаляване на финансовата зависимост на медията от CEMP.