Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили обяви, че американските военни са взели мерки, за да гарантират, че нищо ценно сред останките на разузнавателния дрон MQ-9 Reaper не може да попадне в ръцете на руснаците.

Това разкри Би Би Си.

Освен това, каза той, при удара във водата той се е разпаднал на парчета и останките са потънали на дълбочина 4000-5000 фута (1200-1500 м), така че ще бъде трудно да бъдат извадени.

Това съответства приблизително на дълбочините в централната част на Черно море. За водолазите е невъзможно да работят на такива дълбочини.

По-рано американски медийни източници съобщиха, че чувствителните данни от дрона са били унищожени дистанционно, преди той да потъне.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви в сряда, че Русия ще се опита да вдигне останките от американския дрон, но не знае дали ще успее.

Генерал Мили каза също, че прихващането на дрона от руските изтребители Су-27 е било умишлено (това веднага беше признато от руското министерство на отбраната), но доколко умишлен е бил сблъсъкът с един от тях и дали изтребителите са се опитали да свалят дрона, не е ясно.

Русия отрича факта на сблъсъка.

Европейският парламент настоява за по-строги санкции срещу Беларус

Европейският парламент настоява за по-строги санкции срещу Беларус

Нови мерки от Брюксел

По-късно стана ясно, че е проведен телефонен разговор между председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили и началника на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов. Съобщенията за това и от двете страни са оскъдни, но основната тема е била инцидентът с американския дрон над Черно море.

Говорител на Обединения комитет на началник-щабовете заяви, че са били обсъдени "няколко проблемни въпроса, свързани със сигурността". Руското министерство на отбраната е малко по-конкретно и посочва, че разговорът е бил "продължение на телефонните разговори между министъра на отбраната на Русия и министъра на отбраната на САЩ на 15 март 2023 г.".

По-късно стана ясно, че е проведен телефонен разговор между председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили и началника на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов