Кралица Елизабет II, най-дълго царувалият жив монарх в света, празнува своя Сапфирен юбилей днес, докато Великобритания отбелязва 65 години от възкачването ѝ на британския престол, съобщава "Ройтерс".

90-годишният монарх, който се превърна в най-дълго царувалия суверен на Великобритания през 2015 г., не е отбелязала публично повода, но 41 топовни салюта са били изстреляни в централен парк в Лондон за отбелязване на годишнината.

"Днешният Сапфирен юбилей бележи още един забележителен момент за нашата забележителна кралица", се посочва в изявление на британския премиер Тереза Мей, като се допълва: "Той е свидетелство за нейната безкористна отдаденост на нацията и е забележителен с това, че тя не отбеляза публично превръщането си в първия монарх, царувал в продължение на 65 години, а продължи да върши работата си, на която е посветила целия си живот."

Елизабет II става кралица на 25-годишна възраст на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си Джордж VI, 40-ият монарх в кралската линия, чийто произход стига до норманския крал Уилям Завоевателя, който се възкачва на британския трон през 1066 г.

Тя подобри рекорда на своята прабаба кралица Виктория, която управлява 63 години от 1837 г. до 1901 г. Но Елизабет II изтъкна по този повод, че тя никога не се е стремяла към това.