През последната седмица той се превърна в легенда - гласи заглавие на в. "Washington Post", посветено на сбогуването с покойния сенатор Джон Маккейн. Той беше почетен като държавник, патриот и герой, десетки хиляди хора се простиха с него, а духът на мемориалните церемонни е подобаващ за президент, пишат американските медии.

Вчера сенатор Маккейн беше погребан с военни почести в своята Алма матер - военноморската академия "Анаполис", до река Севърн, редом до своя състудент и дългогодишен приятел адмирал Чък Ларсън.

Съботната служба в националната катедрала на САЩ събра висши политици и военни, действащи и бивши президенти, парламентаристи, външни министри, дипломати, артисти.

Но това, което продължава да буди реакции в Америка и по света са посланията, отправени от Джон Маккейн.

На мемориалната церемония в събота един до друг стояха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президентът на Украйна Петро Порошенко, до тях беше и експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили - послание към руския президент Владимир Путин за политиката му на агресия към съседните страни. И намек, че бъдещето на Украйна и Грузия е в НАТО. За да е пълна картината, редом бяха и висши държавници от Литва, Латвия и Естония. Както отбеляза Саманта Пауър - бивш постоянен представител на САЩ в ООН, това е и послание към Доналд Тръмп - че Америка остава със своите приятели и съюзници.

"Разбира се, не е случайно това, че Джон Маккейн, който е планирал всеки детайл от днешната възпоменателна паметна церемония, е поканил президента на Украйна и го е поставил до Йенс Столтенберг", отбелязва Пауър.

Отсъствието на действащия президент, който не беше поканен, беше коментирано многократно, но най-лаконичното обобщение на ценностната битка между Маккейн и Тръмп беше направено на съботното възпоменание от дъщерята на сенатора - Меган Маккейн: "Америка на Джон Маккейн няма нужда да бъде правена велика отново, защото Америка винаги е била велика".

Десетки хиляди се прощават с Джон Маккейн

Десетки хиляди се прощават с Джон Маккейн

Политици от върховете на американската и световната политика…

На фона на знаковото отсъствие на Тръмп думите на почит, произнесени от президентите Обама и Буш-младши прозвучаха като символ на феърплея, способността да се поставят ценностите над партийните и личностните различия, обединението на нацията пред лицето на предизвикателствата.

Специален символ беше присъствието на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза - отново знак към Кремъл, но и към достойните граждани на Русия, които не спират битката си за достойнство и свобода, въпреки изпитанията.

"Той (Джон Маккейн - б.р.) уважаваше достойнството, присъщо на всеки човек. Достойнството, което не призвана граници и не може да бъде унищожено от диктатори. Но може би повече от всичко Джон ненавиждаше злоупотребата с власт." - сподели Джордж Буш-младши.

И във Виетнам отдават почит към Джон Маккейн

И във Виетнам отдават почит към Джон Маккейн

Като сенатор той прави много за укрепване на отношенията между двете страни…