Ковчегът с тленните останки на сенатор Джон Маккейн беше положен в сградата на Конгреса във Вашингтон за поклонение, предадоха информационните агенции. Това е висока чест, която за цялата американска история е оказвана само на 12 сенатори.

Поклонението започна с частна церемония, на която присъстваше и 106-годишната майка на Маккейн - Робърта. В Капитолия бяха и седемте му деца - синовете Дъг и Анди, и дъщеря му Сидни от първия му брак, и Джак, Джими, Меган и Бриджит от втория. Също и съпругата му Синди, с която Джон Маккейн сподели последните 38 години от живота си.

Прочувствени думи на почит в памет на Маккейн отправиха вицепрезидентът Майк Пенс, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, говорителят на Камарата на представителите Пол Райън.

При поклонението в Капитолия на американската столица последна почит към сенатора може да отдаде не само политическата класа, но и всеки гражданин.

Почит пред Джон Маккейн

Почит пред Джон Маккейн

Поклонение в Капитолия

По-рано над 15 хиляди души се простиха с покойния държавник в родния му щат Аризона.
Хората чакаха реда си с часове в летните горещини. На 25 души им прилоша, трима бяха откарани в болница.

Съчувствието си към съпругата на Макейн - Синди, и към неговите близки изказа републиканецът Линдзи Греъм, близък съмишленик на покойния сенатор.

"Благодаря на Синди и на децата, които ме направиха част от клана. Благодаря на целия отбор на Маккейн, който ме научи на истинска преданост." - каза Греъм.

И във Виетнам отдават почит към Джон Маккейн

И във Виетнам отдават почит към Джон Маккейн

Като сенатор той прави много за укрепване на отношенията между двете страни…

Днес в националната катедрала във Вашингтон ще бъде отслужена възпоменателна служба, на която държавници от върховете на американската и световната политика ще се простят с Джон Маккейн. На нея ще говорят двама президенти - Барак Обама и Джордж Буш-младши, и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Всяка от траурните церемонии носи послание към американската нация и към света, посочват наблюдателите. Събирайки двамата президенти Обама и Буш, представители на конкурентни партии, той за пореден път призовава сънародниците си към единство и мъдрост. Сплотеност, основана на ценности.
Един от жестовете на почит към него дойде именно от средите на политическите му опоненти - лидерът на демократите в Сената Чък Шумър предложи една от сградите на горната камара в бъдеще да се нарича "Джон Маккейн".

 Мюнхенската конференция по сигурността учреди награда „Джон Маккейн“

Мюнхенската конференция по сигурността учреди награда „Джон Маккейн“

Призът ще се присъжда за дисертации и дипломни работи...

От друга страна, липсата на покана към Тръмп е ясен знак за отношението сенатора към конформизма на сегашния президент по отношение на Кремъл, който редица политици и обикновени американци определят като национална измяна.

Сред хората, които ще носят ковчега му, е руският опозиционер Владимир Кара-Мурза. При цялата си непримиримост към режима на Путин сенаторът запази топли чувства към руснаците, отстояващи стремежа си към свобода.

Джон Маккейн ще бъде погребан в неделя на военното гробище в Анаполис до стария си приятел от армията адмирал Чък Ларсън, който почина преди четири години. Преди смъртта си той е запазил четири места на гробището - за себе си и съпругата си, и за Джон и Синди Маккейн.

Почина сенатор Джон Маккейн
Обновена

Почина сенатор Джон Маккейн

Истински герой и морален стожер…