Мюнхенската конференция по сигурността учреди награда, носеща името на американския сенатор Джон Маккейн, който почина на 25 август, предаде Дойче веле.

"Конференцията взе решение да създаде ежегодна награда "Джон Маккейн", за да почете паметта на нашия близък приятел и дългогодишен партньор", заяви пресаташето на организацията Йоханес Шмид.

Почина сенатор Джон Маккейн
Обновена

Почина сенатор Джон Маккейн

Истински герой и морален стожер…

За първи път наградата ще бъде връчена през февруари 2019 г., съвместно с Института за управление "Джон Маккейн", Университета на бундесвера, висшето училище за политика към Мюнхенския технически университет, института за политехнически изследвания "Шолей" към Мюнхенския университет.

Призът ще се присъжда за дисертации и дипломни работи по теми, които са били "особено близо до сърцето на Джон Маккейн". Сред тях са трансатлантическите отношения, парламентарният контрол над въоръжените сили, моралната отговорност на Запада.

"Никой друг не е защитавал трансатлантическото партньорство така енергично, както Джон Маккейн", заяви председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

"Джон ще остане в историята като истински герой и истински съюзник на Европа", подчерта той.

Общественото недоволство принуди Тръмп да почете Джон Маккейн

Общественото недоволство принуди Тръмп да почете Джон Маккейн

Доналд Тръмп излезе с официално изявление…

По думите му, сенатор Маккейн е най-големият привърженик на Мюнхенската конференция от другата страна на Атлантика.

Ишингер напомни, че за първи път Маккейн е пристигнал в Мюнхен преди 40 години като член на делегация на американския Конгрес. През последните 20 години той беше водач на американската делегация и има значителен принос за запазването на трансатлантическото ядро на конференцията, подчерта Ишингер.