След надигналата се вълна от недоволство, президентът Доналд Тръмп пусна официално изявление в памет на сенатора от Аризона Джон Маккейн, който почина на 25 август.

По-рано американските медии съобщиха, че от администрацията на Белия дом са подготвили текст, в който сенаторът и почетен като герой, но Тръмп е забранил публикуването му. Той само изказа съболезнования на семейството с кратко съобщение в Туитър, но без признание за заслугите му.

Почина сенатор Джон Маккейн
Обновена

Почина сенатор Джон Маккейн

Истински герой и морален стожер…

Появиха се множество коментари, че Доналд Тръмп не може да прости на сенатора острите критики към неговото управление и особено към поведението му по отношение на Русия и на Путин.

Освен това президентът предизвика общественото възмущение с това, че знамената останаха спуснати за твърде кратко време, след като беше съобщено за кончината на Джон Маккейн. За да потуши скандала, Тръмп нареди флаговете на правителствените сгради да останат свалени докато сенаторът от Аризона не бъде погребан.

Белият дом раздвоен в скръбта за Джон Маккейн

Белият дом раздвоен в скръбта за Джон Маккейн

Игра с флага над Белия дом

В изявлението си Тръмп казва, че уважава приноса на Маккейн за благото на страната, въпреки политическите им разногласия. Освен това той уверява, че се е обърнал към шефа на президентския апарат Джон Кели, министъра на отбраната Джеймс Матис и съветника по националната сигурност Джон Болтън да бъдат негови представители на траурните церемонии.

По-рано беше съобщено, че семейството на Джон Маккейн не е поканило действащия президент на погребението, което ще се състои на 2 септември. Сред поканените обаче е вицепрезидентът Майк Пенс, съобщи "The Washington Post". Същевременно двама експрезиденти - Барак Обама и Джордж Буш-младши, ще говорят при сбогуването със сенатора. Уточнява се, че така е пожелал самият Маккейн, който през последните си дни е участвал в планирането на погребението си.