Страните членки на Европейския съюз не достигнаха до съгласие за започване на преговори по ново стратегическо споразумение за сътрудничество с Русия.

Този път спирачка се оказа позицията бившата съветска република Литва.

Според съобщения на дипломатически източници на завършилите вчера късно вечерта разговори по въпроса, представителят на Литва е казал, че ще даде съгласието си за започване на преговори, само ако Русия изпълни редица искания.

Сред условията на Вилнюс са гарантирани доставки на руски нефт за литовски нефтопреработващ завод, а също и руската позиция по отношение на конфликтите на територията на Грузия и Молдова.

Словенският председател в ЕС е издигнал нови предложения, които ще бъдат разгледани на следващите разговори между страните членки. Те ще се състоят във вторник в Люксембург.

До този момент преговорите между ЕС и Русия не започваха, тъй като Полша бе наложила вето върху тях. Ветото бе отговор на наложената от Русия забрана за внос на полско месо. След смяната на правителството и премахване на част от ограниченията, полските управляващи вдигнаха ветото.

Срокът на предишното споразумение изтече през декември миналата година.