Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп в интервю за Fox News критикува президента Джо Байдън за думите му, че Вашингтон ще реши как да действа в зависимост от тежестта на руското нахлуване в Украйна.

"Независимо дали сте за силно спиране или не, той все пак му намекна, че може да влезе", каза Тръмп, обвинявайки Байдън, че е дал на руския президент Владимир Путин "зелена светлина" за нахлуване.

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Ако това стане, Русия ще плати скъпо, каза американският президент

По време на пресконференцията си в сряда Байдън каза, че "едно е, ако е незначително нахлуване", което доведе до критики от Киев, като президентът Владимир Зеленски напомни на "великите сили, че няма малки нахлувания или малки нации".

"Няма малки инвазии. Също както няма малки жертви и малко страдание от загубата на близки", написа Зеленски в "Туитър".

Русия струпа 100 000 войници на украинската граница, но твърди, че не планира нападение. Руският президент Владимир Путин поиска от Запада да не приема Украйна в НАТО, а Aлиансът да спре да се разширява на изток.

В същото време говорителят на руския президент Владимир Путин - Димитрий Песков не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за използване на сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици, предаде ТАСС.