Русия запази твърда позиция на фона на напрежението около натрупването на войски близо до Украйна, като висш дипломат предупреди в сряда, че Москва няма да приеме нищо по-малко от твърди американски гаранции, които изключват разширяването на НАТО в Украйна, съобщава АП.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който ръководи руската делегация на преговорите за сигурност със САЩ в Женева миналата седмица, потвърди, че Москва няма намерения да нахлуе в Украйна, както се страхува Западът, но каза, че получаването на западни гаранции за сигурност е категоричен императив за Москва.

Преговорите в Женева и свързаната с тях среща между НАТО и Русия в Брюксел миналата седмица се проведоха, тъй като Русия е събрала около 100 000 войници близо до Украйна в това, което Западът се се притеснява, че може да предвещава инвазия.

В ход, който допълнително засилва силите близо до Украйна, Русия изпрати неуточнен брой войници от Далечния изток на страната към своя съюзник Беларус, който споделя граница с Украйна, за големи военни игри следващия месец. Украинските власти заявиха, че Москва може да използва беларуска територия, за да започне потенциална многостранна инвазия.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че част от техните войски вече са пристигнали в Беларус за ученията на Allied Resolve 2022, които ще продължат до 20 февруари. Учението ще се проведе на пет полигона и други зони в Беларус и ще включва четири беларуски въздушни бази.

На фона на нарастващото напрежение държавният секретар на САЩ Антони Блинкън посети Украйна в сряда, за да я увери в подкрепата на Запада в лицето на това, което той нарече "безмилостна" руска агресия, докато френският президент Еманюел Макрон призова Европейския съюз бързо да изготви нов план за сигурност съдържащ предложения за облекчаване на напрежението с Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц каза в сряда, че е твърде рано да се каже дали преговорите биха могли да успокоят кризата, като добави, че "след години на нарастващо напрежение, мълчанието не е разумен вариант".

"Руската страна е наясно с нашата решимост", каза Шолц в реч пред Световния икономически форум. "Надявам се и те да осъзнаят, че ползите от сътрудничеството надвишават цената на по-нататъшната конфронтация.

Русия отрече, че възнамерява да атакува съседа си, но поиска гаранции от Запада, че НАТО няма да се разшири в Украйна или други бивши съветски републики или да постави там свои войски и оръжия. Русия също така призова НАТО да отмени разполагането на своите войски и оръжия в страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към алианса след края на Студената война.

Вашингтон и съюзниците твърдо отхвърлиха исканията на Москва, но оставиха вратата отворена за възможни по-нататъшни преговори за контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие за намаляване на потенциала за военни действия.

Рябков обаче настоя, че не може да има смислени разговори по тези въпроси, ако Западът не се вслуша в основните руски искания за неразширяване на НАТО.

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Ако не избере дипломатически път "всяка опция е на масата"

Той предупреди, че руските искания, съдържащи се в проектоспоразуменията със САЩ и НАТО, "представляват пакет и ние не сме готови да го разделим на различни части, за да започнем да обработваме някои от тях за сметка на бездействието на други".

Руският дипломат каза, че все по-тесните връзки на Украйна със съюзниците от НАТО представляват голямо предизвикателство за сигурността на Русия.

"Виждаме заплахата Украйна да стане все по-интегрирана в НАТО, без дори да придобие официален статут на държава-членка на НАТО", каза Рябков, като посочи западните сили, които доставят на Украйна оръжия, обучават нейните войски и провеждат съвместни учения. "Това е нещо, което е точно в центъра на интересите на националната сигурност на Русия и ние ще направим всичко възможно, за да обърнем тази ситуация, да балансираме отново тази ситуация чрез дипломатически средства".

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., след като масовите протести накараха приятелския към Москва лидер на Украйна да избяга в Русия. В същото време Русия също подкрепя сепаратистки бунт, който обхвана големи територии в Източна Украйна. Повече от 14 000 души са убити за близо осем години на битки там.

Запитан дали Русия може да приеме мораториум върху разширяването на НАТО на изток, идея, разпространявана от някои политически експерти, Рябков отговори с твърдо "не", като каза, че Москва е виждала и прди как Западът се оттегля от предишните обещания.

Той подчерта, че "за нас въпросът с приоритет е постигането на категорични, непробиваеми, правно обвързващи гаранции", че Украйна и други бивши съветски републики няма да се присъединят към алианса.

Рябков предположи, че САЩ могат също да поемат едностранно задължение никога да не гласуват членство в НАТО за Украйна и други бивши съветски републики.

Русия призова САЩ и НАТО да предоставят бърз писмен отговор, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в сряда, че очаква да го получи "до дни".

Блинкън призовава Запада за единство в борбата с безмилостната руска агресия

Блинкън призовава Запада за единство в борбата с безмилостната руска агресия

Блинкън няма писмен отговор за Лавров и очаква Русия да удвои 100-те хиляди войници на украинската граница