Решението на федерален съдия, което възпрепятства американския президент Доналд Тръмп да прекрати програма, предпазваща млади хора, доведени като деца в САЩ, да бъдат депортирани, е "скандално". Това обяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от "Ройтерс".

"Въпрос от такава величина трябва да преминава през нормалния законодателен процес", подчерта Сандърс.

"Президентът Тръмп е ангажиран с върховенството на закона и ще работи с хора и от двете страни, за да постигне постоянно решение, коригиращо противоконституционните действия, предприети от предишната администрация", допълни говорителката.

Междувременно Тръмп написа в "Туитър", че казусът показал нагледно колко неработеща и несправедлива била съдебната система на САЩ

"Това просто показва на всеки колко неработеща и несправедлива е нашата съдебна система, когато опониращата страна в казус (като DACA) винаги се жалва пред апелативния съд и почти винаги печели, преди решението да бъде ревизирано от по-горните съдебни инстанции", написа Тръмп. 

Администрацията на Тръмп обяви намерението си да отмени програмата през миналия септември, като планираше да приключи процедурата до началото на март. Програмата DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) защитава от депортация младите нелегални имигранти, които са дошли в САЩ като деца.

Съдбата на DACA и около 700 000 "мечтатели" е обект на разгорещени преговори във Вашингтон, където Тръмп, републиканци и демократи в Конгреса търсят начин да позволят на "мечтателите" да останат в САЩ, като същевременно се обръща внимание на проблемите около сигурността на границите. Не е ясно как съдебното решение ще повлияе на тези преговори.