Американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтичането на разузнавателна информация относно разследването на терористичната атака в Манчестър към американските медии е "дълбоко тревожно", съобщава БиБиСи.

Те бяха "голяма заплаха за нашата национална сигурност", добави той, като неговата администрация щяла да стигне до дъното на това.

Неговите коментари идват, след като американски медии публикуваха снимки от мястото на терористичната атака в понеделник вечерта, когато 22-годишният Салман Абеди се самовзриви, избивайки 22-ма души, сред които и деца.

Великобритания прекрати споделянето на разузнавателна информация със САЩ
Обновена

Великобритания прекрати споделянето на разузнавателна информация със САЩ

Премиерът Тереза Мей ще повдигне въпроса пред Тръмп

Тръмп, който е на срещата на върха на НАТО в Брюксел заедно с британския премиер Тереза Мей, заяви: "Тези изтичания на информация продължават от дълго време. Призовавам Министерството на правосъдието и другите отговорни служби да започнат пълен преглед на този въпрос и ако е необходимо, виновникът трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона. Няма други отношения, които да ценим повече от специалните отношения между САЩ и Великобритания."

По-рано посланикът на САЩ в Обединеното кралство Люис Лукънс заклейми изтичането на информацията като "осъдително", като настоя, че трябва да се предприемат действия, за да бъдат намерени отговорните.

Това става, след като британската полиция определи осемте ареста, направени след терористичната атака, като значими, а вещите, иззети при обиските като "много важни".

В сряда американското издание "Ню Йорк таймс" вбеси британската полиция и правителството, след като публикува снимки, показващи развалини от нападението, включително окървавени фрагменти от бомбата и раницата, използвана за прикриването ѝ.

От полицията в Манчестър са били "бесни" и обявиха, че ще спрат да споделят информация със САЩ. Според шефа на манчестърската полиция Йън Хопкинс изтичането е подкопало разследването и е разстроило семействата, които "вече страдат ужасно от загубата на близките си".

"Ню Йорк таймс" защити решението си да публикува снимките, посочвайки, че те не били нито нагледни, нито неуважителни към жертвите.

Премиерът Тереза Мей подчерта, че ще даде да се разбере на американския президент Доналд Тръмп, че споделената разузнавателна информация трябва да остане на сигурно място.

Британските власти смятат, че американските правоприлагащи институции, а не Белият дом, са вероятният виновник за изтичането на информацията.