Великобритания е "бясна" от "дразнещото" изчитане на разузнавателна информация от САЩ за атаката в Манчестър, съобщават Скай нюз и "Гардиън".

БиБиСи научи, че разследващите атаката в Манчестър са прекратили споделянето на информация със САЩ след изтичането на данни в медиите.

Забраната е ограничена само до разследването на атентата в Манчестър. Британската полиция вярва, че изтичането на информация е безпрецедентно по мащаба и честотата си, както и потенциални вреди.

"Даунинг стрийт" не стои зад решението на полицията на Манчестър да спре да споделя информация с американското разузнаване, поясни източник от правителството, подчертавайки, че е важно да се позволи на полицията да взема независими решения.

Салман Абеди бил в Германия четири дни преди атаката в Манчестър
Обновена

Салман Абеди бил в Германия четири дни преди атаката в Манчестър

Абеди е летял от Дюселдорф до Манчестър

Според кореспондента на Скай нюз в САЩ Аманда Уолкър "има силно усещане във Вашингтон, че британците са бесни".

Коментари на вътрешния секретар на Обединеното кралство Амбър Руд за изтичането на информация за разследването са сериозно отразени от медиите в САЩ.

Според Руд "споделянето на разузнавателни данни след терористична атака по никакъв начин не е необичайно. Очаква се".

Едни и същи експлозиви при атентатите в Париж, Брюксел и Манчестър

Едни и същи експлозиви при атентатите в Париж, Брюксел и Манчестър

Републиканецът от Тексас Майк Маккол

Великобритания и САЩ се гордеят с тесните си отношения в областта, добави тя.

"Не е нормално изтичането на такава информация. Изтеклата информация, че семейството на нападателя е предупредило властите за него и че той може да е получил помощ за направата на бомбата. Също има нови снимки в "Ню Йорк таймс". Тези неща не са логични с информацията, която очаквате след инцидент в САЩ", оплака се министърът.

Според нея Великобритания има право да контролира потока си от информация.

Кметът на Манчестър Анди Бърнан разкритикува изтичането на информация за разследването. Той смята, че това е "неприемливо" и може да попречи на разследването.

В същото време Ройтерс съобщава, позовавайки се на "Гардиън", че премиерът Тереза Мей ще повдигне въпроса за изтичането на американска разузнавателна информация пред Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел.

Скай нюз информира, че Мей ще призове съюзниците от НАТО да поемат по-голяма роля в борбата срещу тероризма. Очаква се тя да призове генералния секретар Йенс Столтенберг НАТО да се присъедини към водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

След разговорите в Брюксел Мей ще лети до Сицилия за срещата на Г-7.