Американският президент Доналд Тръмп се развихри за пореден път в "Туитър", като порица сенаторът от Демократическата партия Даян Файнстийн за публикуването на пълен запис на свидетелски показания, дадени пред Комисията по правосъдие към Сената на САЩ във връзка с разследването на намесата на Русия в американските президентски избори.

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

Демократите обнародват нов доклад по темата

"Фактът, че подлата Даян Файнстийн, която многократно е заявявала, че таен сговор между Тръмп и Русия не е бил установен, ще публикува свидетелски показания по такъв подмолен и евентуално незаконен начин, абсолютно без разрешение, е позор. Трябва да се сборим твърдо по време на предизборната кампания за изборите за Конгреса!", написа Тръмп.

В друга публикация той "захапа" разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за предполагаемата намеса на Русия като "най-големият лов на вещици в американската история", допълвайки: "Няма таен сговор, всички, включително демократите, знаят, че няма таен сговор, и въпреки това продължава ли, продължава. Русия и светът се смеят на глупостта, на която стават свидетели. Републиканците трябва най-накрая да вземат нещата в ръцете си!"

Преди година популярният американски сайт BuzzFeed публикува спорен документ, известен като "Досието на Тръмп", съставен от частна детективска компания, в което се съдържат обвинения относно връзките между различни членове от предизборния щаб на Тръмп и Русия. По-късно стана ясно, че ФБР е започнало свое собствено разследване въз основа на твърденията в досието, което също така стана повод за започването на три отделни разследвания в Конгреса на САЩ и назначаването на специалния прокурор Робърт Мюлър.

Вчера обаче сенатор Файнстийн едностранно публикува пълния запис на свидетелските показания на съсобственика на частната детективска компания Глен Симпсън пред Комисията по правосъдието към Сената.

"Инсинуацията и дезинформацията, които циркулират относно записа, са част от дълбоко тревожния опит да се подкопае разследването за потенциален таен сговор и възпрепятстване на правосъдието", изтъкна Файнстийн в изявление, допълвайки: "Единственият начин за изясняването на фактите е да се публикува записа".

След публикуването на записа, адвокатите на Тръмп са завели дела за клевета срещу BuzzFeed и детективската компания заради твърденията, съдържащи се в "Досието на Тръмп".