Американският президент Доналд Тръмп се готви да облекчи някои ограничения върху продажбите на американски оръжия в чужбина, предизвиквайки опасения за по-нататъшно наводняване на международния пазар с високотехнологични оръжия и разпалване на вражди в горещи точки като Близкия изток, пише "Политико".

Промените, които могат да включват по-активно застъпване от страна на Държавния департамент и Пентагона за американските производители на оръжия, ще бъдат включени в указ или президентски меморандум, който Тръмп ще подпише тази есен. Това твърдят трима служители от администрацията, които участват в разискванията по темата.

САЩ и без това са световен лидер в износа на оръжия, като повече от половината от годишната оръжейна търговия е с американски оръжия. Нова инициатива за трансфер на оръжия, подета от Съвета за национална сигурност към Белия дом, има за цел да направи американските компании по-конкурентоспособни, когато съюзниците на САЩ купуват изтребители, сухопътни превозни средства, бойни кораби, ПРО оборудване и др. военни съоръжения на изключително конкурентен пазар.

"Става въпрос да се уверим, че правим всичко възможно да насърчим конкурентоспособността на американската търговия", изтъква представител на Държавния департамент, който участва в обсъжданията и който е пожелал да остане анонимен.

Промените, които според американските власти са предназначени да засилят интересите на американците по целия свят, ще бъдат последните от поредицата действия на Тръмп за разхлабване на ограниченията, наложени от бившия президент Барак Обама върху военните дейности.

Администрацията на Тръмп наскоро започна преглед на правилата за износ, които регулират технологиите за безпилотни самолети, които бяха въведени през 2015 г., а също е предприела стъпки да улесни американските оръжейни производители да продават на международни купувачи.