Почти две трети от германците виждат президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голяма заплаха за световния мир в сравнение с руския президент Владимир Путин. Това показва ново проучване на общественото мнение на YouGov за ДПА.

Констатацията идва, докато двамата лидери трябва да се срещнат във финландската столица Хелзинки утре (16 юли), като събитието се очаква с голям интерес. Обявената цел на срещата е подобряване на отношенията между противниковите световни сили.

Повечето руснаци не харесват Тръмп

Повечето руснаци не харесват Тръмп

77 на сто смятат, че Тръмп е "егоцентричен"

По-голямата част от 2052-те участници в допитването също така са заявили, че Путин е по-приятен, по-компетентен и по-влиятелен от Тръмп.

Само 5 процента от анкетираните са посочили, че Тръмп е по-компетентният лидер, докато 56 на сто са отговорили в подкрепа на Путин, докато останалите не са отговорили.

Проучването е установило, че повечето участвали виждат Путин като по-влиятелен лидер (43% в сравнение с 25%), въпреки че САЩ превъзхождат Русия икономически и военно.

Германците се съмняват, че САЩ са надежден партньор за сигурността на Европа

Германците се съмняват, че САЩ са надежден партньор за сигурността на Европа

Цели 89 процента от анкетираните германци

Около 64 процента от респондентите са подчертали, че виждат американският държавен глава като по-голяма заплаха за световния мир в сравнение с Путин (16 процента).