Президентът на САЩ Доналд Тръмп отблъсна предупреждението на Северна Корея за "коледен подарък", заявявайки, че САЩ "ще се справят много успешно" на фона на опасенията в САЩ, че Пхенян подготвя ракетен тест, съобщава "Ройтерс".

"Ще разберем каква е изненадата и ще се справим с нея много успешно", заяви Тръмп пред журналисти от своя курорт Мар-а-Лаго. "Ще видим какво ще се случи."

"Може би това е хубав подарък. Може да е от онези подаръци, той ми изпраща красива ваза, вместо тест с ракета", коментира Тръмп.

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

Предупреждение за гражданската авиация

Северна Корея обвини Вашингтон, че се опитва да изтегли преговорите за денуклеаризация преди президентските избори в САЩ следващата година и заяви, че "изцяло зависи от САЩ какъв коледен подарък ще избере да получи".

Военното командване на САЩ заяви, че реакцията на Северна Корея може да включва тест на ракета с голям обсег на действие, нещо, което Северна Корея спря, заедно с тестовете на ядрена бомба, от 2017 г.

Тръмп многократно определя спирането на подобни тестове като доказателство, че политиката му за ангажиране със Северна Корея, която включваше безпрецедентни срещи с Ким, работи.

„Коледният подарък” на КНДР може да бъде нова твърда политика към САЩ

„Коледният подарък” на КНДР може да бъде нова твърда политика към САЩ

Източникът каза, че тази нова политика вероятно е така нареченият "коледен подарък"