Северна Корея планира да предприеме твърда политика към САЩ, която ще включва прекратяване на разговорите за ядрено разоръжаване на тоталитарната държава на фона на схващанията, че президентът Доналд Тръмп е уязвим политически.

Това съобщи пред Си Ен Ен източник, запознат с мисленото на висшето ръководство на КНДР.

Вашингтон може да плати скъпо за критиките си, заплаши КНДР

Вашингтон може да плати скъпо за критиките си, заплаши КНДР

Критиката във връзка със спазването на правата на човека в КНДР само засилва "вече напрегнатата ситуация"

Източникът каза, че тази нова политика вероятно е така нареченият "коледен подарък", обявено от представител на азиатската държава по-рано този месец. Очаква се политиката да включва прекратяване на преговорите с Вашингтон и затвърждаване на статута на Пехнян на ядрена държава. Пхенян също повече няма да настоява за смекчаване на санкциите като инструмент за постигане на икономическо развитие нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план, а вместо това ще засили ангажимента си за прилагане на държавната идеология на самодостатъчност, позната като чучхе.

Лидерът на страната Ким Чен-ун обяви през 2018 г., че КНДР е "завършила" разработването на ядрени оръжия и обеща да се фокусира само върху икономическото развитие и жизнения стандарт на народа.

Тръмп: Следим внимателно Северна Корея

Тръмп: Следим внимателно Северна Корея

След последните ракетни тестове на Пхенян

Не е ясно как Тръмп и администрацията му ще отговорят на подобно решение.

Източникът каза още, че Ким се очаква да предприеме подход "изчакай и виж". Това се основава на впечатлението, че Тръмп политически е уязвим заради импийчмънта и президентските избори през 2020 г.

Междувременно АП съобщава, позовавайки се на сателитни снимки на Planet Labs, че Северна Корея строи нова конструкция в завод, където страната произвежда военно оборудване, използвано за изстрелване на далекобойни ракети.

Нов ракетен тест в Северна Корея?

Нов ракетен тест в Северна Корея?

Активност е регистрирана на полигона