Американският президент Доналд Тръмп и японският министър-председател Шинзо Абе посетиха във вторник един от най-големите кораби на японския флот - "Кага", разположен в базата Йокосука на входа на Токийския залив. Хеликоптерите на лидерите на двете страни казнаха на палубата му, където бяха подредени японски и американски военноморски моряци.

"Кага" скоро ще се превърне в лек самолетоносач. След това той ще вземе на борда най-новите мултифункционални самолети F-35 с излитане от къса писта и вертикално кацане, закупени от САЩ. Посещението на този кораб на лидерите на двете страни има за цел да подчертае силата на военния съюз между Вашингтон и Токио.

Заедно с "Кага", друг кораб от този клас - "Изумо", ще бъде преобразуван в самолетоносач. Сега двата кораба могат да носят 14 хеликоптера, както и да доставят до 470 войници на мястото на операциите. След преработка корабите ще могат да получат 10 бойни самолета.

След церемонията "Кага", президентът Тръмп посети кораба-амфибия на американския флот, който разговаря с американските моряци.