Спорещите за кандидат-президентските номинации на демократи и републиканци мерят сили в щата Луизиана, където започна гласуването на първичните избори.

Очаква се то да завърши в 4 часа българско време на 6 март.

Избирателите трябва да решат на чия сметка отиват излъчваните от този щат 59 делегати-демократи и 46-републиканци.

Тръмп и Клинтън – победителите след „Супервторник"-а

Тръмп и Клинтън – победителите след „Супервторник"-а

Двамата си разделят по 7 щата

Според последните социологически проучвания в Луизиана Доналд Тръмп има подкрепата на 44 % от републиканците, опонентът му Тед Круз – 26 на сто, Марко Рубио е с 15 процента подкрепа, а Джон Кейсик с 5 %.

При демократите Хилари Клинтън е с 61 % подкрепа в щата, а Бърни Сандерс – 14 на сто.

Освен в Луизиана опонентите се сблъскват и в Канзас, Кентъки, Мейн и Небраска. Там обаче протичат събрания на партийните активисти, които се отличават от първичните избори с това, че участниците в тях се делят на групи за подкрепа на даден кандидат и могат да се убеждават взаимно да преминат от една в друга група – преди да се проведе самото гласуване. По традиция подобни събрания продължават 2-3 часа.

Всички гореизброени щати дават 155 делегатски гласа за националния конгрес на републиканците и 125 за демократите.

В момента Тръмп води с 319 спечелени делегатски гласа, следван от Круз с 226, Рубио – 110, Кейсик – 25. За да постигне кандидат-президентска номинация един от тях трябва да получи подкрепата на 1237 делегати от общо 2472 на националния конгрес.

При демократите за момента Клинтън убедително води с 1052 събрани гласа пред Сандерс – 427. На един от двамата му трябват 2383 делегатски гласа на конгреса във Филаделфия, насрочен за 25-28 юли, където ще се съберат общо 4764 делегати.