Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, в събота ще разговарят по телефона. Това ще е първият разговор помежду им след встъпването в длъжност на Тръмп, съобщиха за Си Ен Ен представители от администрацията на американския президент.

Припомняме, че Тръмп обеща да има по-добри отношения с Русия, отколкото неговия предшественик.

Този месец се предполага, че той може да вдигне санкциите, наложени от администрацията на Барак Обама, ако Кремъл помогне на САЩ в борбата с терористите.

Путин готов за среща с Тръмп

Путин готов за среща с Тръмп

Подготовката обаче щяла да отнеме месеци

В съобщение по случай Нова година Путин поздрави Тръмп и изрази надежда, че двете държави ще бъдат способни да доведат взаимодействието си на международната сцена на абсолютно ново ниво.

"Големите световни и регионални предизвикателства, с които нашите държави се сблъскаха в последните години потвърждават, че отношенията между Русия и САЩ са важен фактор за гарантиране на стабилността и сигурността в модерния свят", написа Путин.

Тази седмица руският външен министър Сергей Лавров призова за възстановяване на нормални отношения между Русия и САЩ при администрацията на Тръмп.

"След трудните отношения, които имахме при Барак Обама, президентът Путин е готов на среща в интерес на световната сигурност и стабилност", коментира Лавров.

Миналата седмица пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че президентът Владимир Путин е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп. Песков уточни, че подготовката за евентуална среща може да отнеме месеци, а не седмици. Още тогава Песков обяви, че се очаква в идните дни Путин да се обади на Тръмп, за да го поздрави за встъпването в длъжност.