Американският президент Доналд Тръмп иска да разсекрети документ от разследването на руската намеса в изборите за Белия дом, твърдейки, че е бил следен неправомерно от спецслужбите, пише в. "The Washington Post".

Според експерти от министерството на правосъдието, намерението на Тръмп е твърде безразсъдно.
Президентът се надява, използвайки документа, да отстрани неудобни за него фигури от това министерство.

Става дума за 4 страници, съставени от помощниците на председателя на комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския конгрес - Девин Нунес. Комисията е един от органите, разследващи намесата на Кремъл в президентския вот, както и твърденията на някои републиканци, че Министерството на правосъдието има тенденциозно отношение към Тръмп. Според тях, спецслужбите са го следили по време на изборната кампания, за да саботират представянето му на вота.

По-рано 65 американски конгресмени се обърнаха към комисията по разузнаването в Камарата на представителите с искане за разсекретяване на документа. За популяризиране на инициативата се използва хаштагът #releasethememo. Беше установено, че голяма роля при разпространяването му са изиграли около 600 акаунта, свързани с Кремъл.

Шефът на президентската администрация Джон Кели е съобщил за желанието на Тръмп да публикува документа на правосъдния министър Джеф Сешънс, твърди източник на "The Washington Post".

Това е поредният пример за опитите на Тръмп да влияе върху разследването на руската намеса, подчертава изданието.

Адвокатите на Тръмп опитват  процедурни трикове по руската афера

Адвокатите на Тръмп опитват процедурни трикове по руската афера

Твърдят, че Мълър незаконно е получил мейли на екипа му…

През последните седмици Тръмп постоянно е недоволствал пред сътрудниците си, че не му е позволено просто да нарежда на "своите момчета" в министерството, което той наричал "министерството на правосъдието на Тръмп", разказват още източниците на вестника.

Президентът е започнал и да се оплаква от поведението на заместник-главния прокурор Род Розенстийн във връзка с разследването по руската афера.

Според изданието, Тръмп иска да уволни Розенстийн и се надява чрез публикуването на документа да получи възможност да направи удобните за него кадрови промени в министерството.

Специалният прокурор на САЩ за руската сага разпитал правосъдния министър

Специалният прокурор на САЩ за руската сага разпитал правосъдния министър

Сешънс е бил разпитан в продължение на няколко часа