Доналд Тръмп ще обяви края на строителството на американската нация, ако бъде избран за президент, заменяйки го, както го определят негови съветници, „външнополитически реализъм”, съсредоточен върху ликвидирането на ДАЕШ („Ислямска държава”) и други екстремистки организации, отбелязва „Асошиейтед прес”.

В реч, която кандидат-президентът на Републиканската партия ще произнесе по-късно днес в щата Охайо, Тръмп ще убеждава, че страната трябва да работи с всеки, който споделя тази задача, независимо от други идеологически и стратегически несъгласия. Всяка страна, която иска да работи със САЩ, за да бъде победен „радикалният ислямски тероризъм”, ще бъде американски съюзник, се очаква да каже той.  

„Речта на Тръмп ще обясни, че докато ние не можем да избираме приятелите си, ние винаги трябва да признаваме нашите врагове”, коментира Стивън Милър, който е старши политически съветник на Тръмп.  

В навечерието на речта кампанията на Хилари Клинтън разкритикува остро мениджъра на кампанията на Тръмп за връзки с Русия и прокремълски интереси, което очевидно се отнася за материал във в. „Ню Йорк таймс”, публикуван в неделя. В статията се твърди, че Пол Манафорт е получил 12,7 млн. долара от бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович и неговата партия за консултантски услуги в рамките на повече от 5 години. Адвокатът на Манафорт отрекъл неговият клиент да е получавал подобни плащания.

Тръмп също се очаква да очертае предложение за нова имигрантска политика, според която САЩ ще спре издаването на визи във всеки случай, когато властите не могат да проведат адекватно проучване на кандидатите.

Това ще бъде най-новата версия на политиката, която започна с безпрецедентния призив на Тръмп временно да бъде забранено на мюсюлмани от чужбина да влизат в страната – религиозен тест, който беше критикуван повсеместно като неамерикански. След кървавата баня в нощен гей клуб в Орландо, Флорида, през юни, Тръмп представи нов стандарт.