Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп иска "чудесни отношения" с германския канцлер Ангела Меркел. Това обяви съветник на Тръмп, след като по-рано той предизвика гняв с критики към нея и НАТО, съобщава "Франс прес".

Антони Скарамучи, инвеститор в хедж фондове, който представлява екипа на Тръмп на Световния икономически форум в Давос, заяви, че следващият американски президент бил "човек на мира", който "признава важността на дългосрочните съюзи, които имаме с Европа".

Ала той признал, че Тръмп също така се стреми да изгради мостове с руския президент Владимир Путин, отласквайки се от враждебните действия заради войната в Сирия, Украйна и твърденията за подкрепяни от руската държава кибератаки.

"Той иска да има чудесни отношения с Ангела Меркел, както и с президента Путин", коментира Скарамучи пред журналисти, допълвайки: "Не го виждам като някой, който иска да има лоши отношения с хора и той със сигурност не разглежда Европа като слаба. В следващите шест месеца, в следващата година, отношенията между САЩ и Европа ще бъдат по-силни от всякога."

Той обаче изтъкнал, че "смятам, че той каза нещо, което вие трябва чуете - че ние трябва да сме сигурни, че нашите структури, нашите съюзи или харти са в процес на подготовка за XXI и XXII век, не за ХХ век".