Президентът на САЩ Доналд Тръмп неколкократно е поискал от екипа си по национална сигурност по време първата си година в Белия дом да изготви план за взривяване на иранските "бързи лодки", съобщава американският сайт Axios.

Допълва се, че Тръмп е попитал тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис, имайки предвид ирански плавателни съдове в Персийския залив: "Защо не ги потопим?"

Не нападайте, за да не нападнем ние, предупреди Иран САЩ

Не нападайте, за да не нападнем ние, предупреди Иран САЩ

Политиците и военните мъже на САЩ

Axios цитира два източника, които твърдят, че те пряко са чули исканията на Тръмп, а трима бивши високопоставени служители в американската администрация са били информирани за тях. "Така че тези лодки, те влизат, идват много бързо, идват много близо... и може да имат експлозиви на тях, а ние дори не знаем", коментирал Тръмп пред подчинените си, допълвайки: "Можете ли да повярвате? И не правим нищо?"

Въпреки това източниците са казали пред Axios, че такъв "непропорционален" отговор в момент, когато ирански кораби са тормозили американския военен флот по-малко в сравнение с предишни години, може бързо да доведе до избухването на война. Матис, който по-късно подаде оставка в знак на протест срещу политиката на Тръмп в Сирия, никога не е предоставил такъв план на американския държавен глава.

Иран провежда учения в Персийския залив, след навлизането на самолетоносач на САЩ

Иран провежда учения в Персийския залив, след навлизането на самолетоносач на САЩ

Участват военни кораби, хеликоптери, дронове, ракетни установки и командоси

В информацията се добавя, че когато Тръмп е попитал след това тогавашния си съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър за това по време на ежедневния доклад, последният отговорил: "Г-н президент, това се е случвало в миналото, но Министерството на отбраната ни казва, че не се е случвало напоследък... така че те не са толкова загрижени за това."

Иранската революционна гвардия обяви в началото на януари, че планират да модернизират бързите си лодки в Персийския залив със стелт технология, която избягва радарите и нови ракетни установки, докато нараства напрежението между Техеран и Вашингтон по най-важния петролен маршрут в света.

Приключвайки дългото отсъствие на американски самолетоносачи в региона, самолетоносачът "Джон Стенис" влезе в Персийския залив в края на декември и беше следен от скоростните лодки на Революционната гвардия.

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

За първи път от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран