Иранската елитна революционна гвардия започна военни учени в Персийския залив, след като американски самолетоносач навлезе в залива на фона на нарастващото напрежение с Вашингтон за повторно въвеждане на американски санкции, съобщава "Алгеманйнер".

Десантни сили показват умения в ирански залив на остров Кешм по време на учения, в които участват и военни кораби, хеликоптери, дронове, ракетни установки и командоси.

"Надяваме се, че с тези учения нашите врагове ще осъзнаят повече от всякога колко разрушителен ще бъде нашият отговор към всяко тяхно действие", коментира генерал Мохамад Али Джафари.

Кешм, най-големият остров в Персийския залив, се намира близо до Ормузкия проток, през който преминава една трета от петрола в света, превозван с танкери.

Американският самолетоносач "Джон Стенис" влезе в Персийския залив в петък и бе последван от моторни лодки от Революционната гвардия. Източници на "Ройтерс" съобщават и за ирански дрон, летящ наблизо.

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

За първи път от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран

Гвардейските моторни лодки са изстреляли ракети, но говорителката на американския флот заяви, че те са били насочени далеч от американските кораби.

"Вярваме, че това е част от военноморските им учения", заяви лейтенант Хлое Морган, говорител на Бахрейнския пети флот на САЩ.

"Ние се стремим да подкрепим нашите съюзници от Персийския залив и да им кажем, че ще продължим да бъдем ангажирани в тази област и да осигурим равен достъп до международни води", обяснява капитанът на самолетоносача Ранди Пек.

"Те са дошли, претендирайки, че осигуряват сигурността на страните от Персийския залив... Но Иран трябва да осигури сигурност за Ормузкия пролив, за Персийския залив и за нашите приятели и братски държави на южното крайбрежие", допълва Иран.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде

В края на ноември, Иран предупреди, че базите на САЩ в Афганистан, ОАЕ и Катар и американските самолетоносачи в Персийския залив са в обхвата на ирански ракети.

Иран, който твърди, че ракетната програма е чисто отбранителна, заплаши да наруши петролните доставки през пролива Хормуз в Персийския залива, ако САЩ се опитат да попречат на иранския износ на петрол.

В началото на декември, иранският флот пусна стелт разрушител собствено производство в Персийския залив, тъй като "напрежението с врага САЩ се увеличава".

Миналата седмица, командващ на революционната гвардия на Иран коментира, че са извършили тест с балистични ракети. Страната обясни, че ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН.