Бърни Сандърс предприе унищожителна атака срещу американския президент Доналд Тръмп, обвинявайки го, че е патологичен лъжец, който тласка Америка към авторитаризъм.

В интервю за британския в. "Гардиън", независимият американски сенатор от щата Върмонт, който проведе вдъхновена предизборна кампания за президентската номинация на Демократическата партия през 2016 г., даде мрачна оценка на новата американска администрация и нейните намерения.

Той предупреди, че най-спорните изблици на Тръмп срещу медиите, американската съдебна система и други стълбове на американския обществен живот, се равняват на съзнателно покушение срещу демокрацията.

"Тръмп лъже през цялото време и аз смятам, че това не е случайно, има причина за това. Той лъже, за да подкопае основите на американската демокрация", изригна сенаторът. 

Предупреждението на Бърни Сандърс идва на 50-ия ден на Тръмп като президент в момент, когато страната все още е замаяна от шокиращото издигане на бизнесмена и телевизионна реалити звезда до поста с най-много власт в света. В този кратък период от време новият стопанин на Белия дом предприе атаки срещу знаковата здравна реформа на бившия президент Барак Обама, срещу посетителите от няколко мюсюлмански страни, бежанците и имигрантите без документи; както и срещу международните търговски споразумения и програмите за защита на околната среда.

Сандърс е разтревожен за това, което нарече "реакционна икономическа програма на данъчни облекчения за милиардери и опустошителни съкращения на програми, които удрят средната класа".

Но той запази най-унищожителните си критики за това, което той разглежда като авторитарни склонности на президента.

Той обвини Тръмп в изработването на съзнателна стратегия от лъжи, опетнявайки основни обществени институции - от нормалните медии до съдиите и дори самата избирателна система, така че той да може да се представя като единствен спасител на Америка.

Целта според Сандърс е да произведе посланието, че "единственият човек в Америка, който е на страната на американския народ, единственият човек в Америка, който казва истината, единственият човек в Америка, който върши правилно нещата, е президентът на САЩ Доналд Тръмп".