Съединените щати са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа, съобщава Вашингтон поуст.

Това се е случило тази седмица, след като Техеран свали американски разузнавателен дрон.

Припомняме, в отговор на действията на Иран американският президент Доналд Тръмп нареди въздушен удар срещу страната. По-късно обаче го отмени, като вместо това обеща нови санкции.

Въпреки това по информация на американски медии след свалянето на дрона Тръмп разрешил тайно киберкомандването на САЩ да извърши ответна кибератака срещу Иран. Били са засегнати компютри, използвани за контрол и изстрелване на ракети.

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Евентуалните военни действия срещу Иран остават на масата

Вашингтон поуст пише още, че в САЩ от седмици са се планирали хакерски атаки без жертви. Първоначално те са били предложени като отговор на атаките срещу танкерите.

Вчера Тръмп заяви, че САЩ ще наложи "големи" нови санкции срещу Иран следващата седмица.

Не за първи път САЩ и Иран се изправят един срещу друг онлайн. Смята се, че откритият през 2010 г. вирус Stuxnet е бил проектиран от Израел и САЩ, за да повреди ядрените съоръжения в Иран.

Счита се, че Техеран е увеличил собствените си кибервъзможности именно поради усилията от страна на Съединените щати да изолират ислямската република.

Пелоси: Тръмп не съобщи на Конгреса за подготвяния удар срещу Иран

Пелоси: Тръмп не съобщи на Конгреса за подготвяния удар срещу Иран

По закон е длъжен да информира предварително