Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси напомни на президента Доналд Тръмп, че по закон е длъжен предварително да информира конгресмените за каквито и да било военни действия срещу други държави.

По думите й, не е трябвало да се инициират военни действие срещу Иран без одобрението на Конгреса, съобщава изданието The Hill.

Припомняме, по-рано стана ясно, че президентът Тръмп е разпоредил въздушни удари срещу Иран, но впоследствие е размислил и ги е отменил в последния момент - когато самолетите вече са били във въздуха.

Тръмп спрял атаката срещу Иран 10 минути преди започването ѝ

Тръмп спрял атаката срещу Иран 10 минути преди започването ѝ

Нападението нямало да бъде пропорционално на сваления дрон на САЩ

Пелоси коментира пред журналисти, че в четвъртък тя и други лидери на Конгреса са били на среща с Тръмп в Белия дом, но никой от президентската администрация не й е съобщил за решението да се проведе военна операция срещу Иран.

"Ние излязохме (от срещата - б. р.) с идеята, че президентът смята да разгледа някои варианти. Но така и не бях предупредена, че се подготвя военен удар." - подчертава Пелоси.

Тя допуска, че лидерите на републиканците в Конгреса може да са били информирани, но е категорична, че тя самата не е получила никаква информация.

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

За щастие Тръмп в последния момент дал отбой