Нов доклад описва многобройни случаи с Доналд Тръмп, за които се твърди, че е правил пренебрежителни забележки, като "тъпанари" и "загубеняци", за заловени или убити членове на американската армия, включително за американските военни от Първата световна война погребани във Франция, пише "Гардиън". 

Обвиненията бяха съобщени за първи път в "Атлантик". Високопоставен служител на Министерството на отбраната, който е наясно със събитията, потвърди някои от забележките пред "Асошиейтед прес", включително коментарите за гробищата във Франция от 2018 г.

Служителят на отбраната заяви, че Тръмп е направил коментарите, след като е отказал да посети гробището до Париж по време на среща след неговия ежедневен брифинг, сутринта на 10 ноември 2018 г.

Служители от Съвета за национална сигурност и Тайните служби казаха за Тръмп, че дъждовното време е било опасно за хеликоптера му да пътува до гробището. Тръмп отговори, че не иска да посещава гробището, тъй като то е "пълно със загубеняци", каза американският служител в отбраната. Белият дом обвини лошото време по това време.

В друг разговор по време на пътуването Тръмп определя 1800-те морски пехотинци, загинали в битката при Бело в Първата световна война като "тъпанари", защото позволили да ги убият.

Тръмп отложи посещението си в американското военно гробище във Франция поради лошото време

Тръмп отложи посещението си в американското военно гробище във Франция поради лошото време

След разговор с френския му колега Мануел Макрон

"Този ​​доклад е явна лъжа", каза директорът на стратегически комуникации на Белия дом Алиса Фарах. "Президентът Тръмп държи на военните. Той демонстрира своята ангажираност с тях на всяка крачка: изпълнявайки обещанието си да даде на нашите войски толкова необходимото увеличение на заплатите, увеличаване на военните разходи, подписване на критични реформи за ветераните и подкрепа на военните съпрузи. Тези безименни анекдоти всъщност нямат основание и са обидна измислица. "

Самият Тръмп заяви пред журналисти, че историята е фалшива. "Да мислят, че бих направил изказвания, отрицателни за нашите военни и паднали герои, когато никой не е направил това, което съм направил аз за тях", за американските въоръжени сили, каза Тръмп. "Това е пълна лъжа ... Това е позор."

Джо Байдън, кандидатът за президент на Демократическата партия, излезе с изявление по обвиненията: "Ако разкритията в днешната статия в "Атлантик" са верни, то те са още един показател за това колко дълбоко и аз и президентът Тръмп се различаваме относно ролята на президент на САЩ."

Длъжностното лице в отбраната също потвърди пред АП, че Тръмп в "Денят на загиналите войници" през 2017 г. е отишъл със своя началник на кабинета Джон Кели, за да посети гробището в Арлингтън на сина на Кели Робърт, който е убит през 2010 г. в Афганистан, и казва на Кели: "Не разбирам. Какво имаше там за тях? "

"Атлантик", позовавайки се на източници от първа ръка, също съобщи, че Тръмп не искал да подкрепи погребението на републиканския сенатор Джон Маккейн през август 2018 г., награден ветеран от флота, който прекарва години като военнопленник във Виетнам, защото е "загубеняк".  

Тръмп е бесен, че за Маккейн знамената са свалени на половина: "За какво, по дяволите, правим това? Този беше шибан загубеняк."

През 2015 г., малко след лансирането на кандидатурата си за президент, Тръмп публично нападна Маккейн, казвайки "Той не е военен герой. Харесвам хора, които не са залавяни."

Тръмп само засили критиката си към Маккейн приживе, тъй като депутатът от Аризона го засипа с критики за неговия стил в политиката, завършили с гласуване "не" късно през нощта, развалящо плановете на Тръмп за отмяна на Закона за достъпни грижи. Тръмп продължава да атакува Маккейн за това гласуване, дори посмъртно.

Тръмп нарича и бившия президент Джордж Буш "загубеняк", защото е свален от японците като пилот на флота през Втората световна война.

Кийт Келог, съветник по националната сигурност на вицепрезидента Майк Пенс, написа в Twitter в четвъртък: "Историята на "Атлантик" е напълно фалшива. Бил съм до президента. Той винаги е проявявал най-голямо уважение към нашите действащи войски и ветерани с най-голямо уважение към тези, които са дали живота си или са ранените в битка."

Тръмп се е преборил за пет отсрочки от военна военна служба по време на войната във Виетнам - четири по академични причини и една за шипове, натрупване на калций в петите, припомня БиБиСи.

Общественото недоволство принуди Тръмп да почете Джон Маккейн

Общественото недоволство принуди Тръмп да почете Джон Маккейн

Доналд Тръмп излезе с официално изявление…