Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува остро ОПЕК, като я предупреди да спре манипулирането на петролните пазари и притисна американския съюзник Саудитска Арабия да увеличи доставките, за да компенсира по-ниския износ от Иран, съобщава "Ройтерс".

Тръмп написа в "Туитър" по-рано, че саудитският крал Салман се е съгласил да произвежда повече петрол.

По-късно обаче от Белия дом ревизираха коментарите на президента, изтъквайки, че саудитският крал е заявил, че страната му би могла да увеличи производството на петрол, ако е необходимо.

Турция отряза заплахите на САЩ да спре да купува петрол от Иран

Турция отряза заплахите на САЩ да спре да купува петрол от Иран

"Това, че сме съюзници, не означава, че трябва да се съобразяваме"

Вчера в интервю за любимата си телевизия Fox News Тръмп повтори призива си към Саудитска Арабия да увеличи производството до ново рекордно равнище с аргумента, че тя трябва да помогне на САЩ да намалят цените на горивата, след като Вашингтон помага на Рияд в борбата му срещу Техеран.

"Аз имам много добри отношения със саудитския крал и престолонаследника на Саудитска Арабия и с другите наоколо и те ще трябва да произвеждат повече петрол", настоя Тръмп.

Цените на петрола се увеличиха през миналата седмица заради притесненията, че санкциите на САЩ срещу Иран ще отнемат значителни количества суров петрол от световните пазари, докато търсенето на петрол в световен мащаб се увеличава.

САЩ не могат да извадят иранския петрол от световния пазар, отговори Техеран

САЩ не могат да извадят иранския петрол от световния пазар, отговори Техеран

Вчера САЩ призоваха всички държави и компании да прекратят вноса

По-рано тази година, раздразвайки европейските си партньори, Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, което Техеран сключи със световните сили.

Увеличаването на цените на горивата би могло да създаде политическо главоболие за Тръмп преди междинните избори за Конгреса през ноември, подкопавайки твърденията на републиканците, че намалените от него данъци и отмяната на федерални регулации са помогнали за засилване на икономиката.

В интервюто за Fox Тръмп хвърли вината върху Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в която Саудитска Арабия е най-големият производител.

Запитан дали някой манипулира петролните пазари, Тръмп отговори: "100 процента. ОПЕК го прави и по-добре да спрат да го правят, защото ние защитаваме тези страни, много от тези страни."