Американският президент Доналд Тръмп призова за "много по-строга версия" на неговата забрана за пътуване и за "скоростно" разглеждане на мярката пред Върховния съд.

В серия от публикации в "Туитър", написани веднага след ставането му от сън, Тръмп също така посочи, че САЩ вече подлагали на изключително засилени проверки пътниците, пристигащи в страната от съображения за сигурност.

"Министерството на правосъдието трябваше да остане с оригиналната забрана за пътуване, не смекчената, политически коректна версия, която представиха пред Върховния съд", написа Тръмп и допълни: "Министерството на правосъдието трябва да поиска ускорено разглеждане на смекчената версия на забраната за пътуване пред Върховния съд - и да се стреми към по-строга версия!"

"Във всеки случай ние ПРОВЕРЯВАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАСИЛЕНО хората, идващи в САЩ, за да запазим страната си сигурна. Съдилищата са бавни и политически!", пише още американският държавен глава.

В рядка стъпка в петък Върховният съд на САЩ ускори разглеждането на казуса, постановявайки Американският съюз за граждански свободи, който представлява ищците по делото, да отговори до 12 юни на молбата на администрацията на Тръмп за разглеждане от съда.

След като получи отговора, Върховният съд може бързо да се произнесе дали да се заеме с казуса.

Определението на съда дойде само ден, след като администрацията на Тръмп поиска от съда да възстанови временната ѝ забрана за пътуване на хора от шест мюсюлмански страни, която беше отменена от апелативни съдилища.

Тръмп издаде ревизирана версия на указа през март с цел да отговори на опасенията, повдигнати от федералните съдии. В него Ирак беше премахнат от списъка със страните, пътници от които се забранява да влизат в САЩ, а също така премахна неограничената забрана върху сирийските бежанци.

Указът обаче беше широко критикуван, включително от правозащитници и американски щати, ръководени от демократи.

В днешните си публикации в "Туитър" Тръмп настоя мярката да бъде наричана "забрана за пътуване".

"Хората, адвокатите и съдилищата могат да я наричат както искат, но аз я наричам според нуждите ни и както си е, ЗАБРАНА ЗА ПЪТУВАНЕ!", настоя Тръмп.