Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще назначи пенсиониран бригаден генерал Антъни Тата на поста заместник-министър на отбраната по политическите въпроси на САЩ, съобщава Белия дом.

Кандидатурата на Тата трябва да бъде одобрен от Сената на САЩ. В момента той е старши съветник на министъра на отбраната на САЩ.

Според Defense News, Тата приключва военната си кариера през 2008 година. След това той работи в частния сектор, пише поредица от приключенски романи и е чест гост на Fox News, където редовно изразява подкрепа за Тръмп.

Според Bloomberg, по-рано Тата многократно се застъпва за изтеглянето на американските войски от Афганистан и Сирия и замяната им с частни контрагенти.

Преди това длъжността в Пентагона по политическите въпроси се заемаше от Джон Руд. Оставката му беше обявена през февруари. Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман потвърди по-късно, че Руд се оттегля по молба на Тръмп.

Според Bloomberg, някои служители смятат Руд за "бюрократ, който ще забави изпълнението на президентските укази".

Сътрудниците на Тръмп подозират, че Руд никога не е споделял изцяло политическия дневен ред на президента.

Bloomberg отбелязва, че през май 2019 г. Руд, изказвайки се на изслушване в Конгреса, заяви, че на Украйна трябва да се отпусна 250 милиона долара военна помощ, тъй като е постигнала достатъчен успех в борбата с корупцията.

По-късно обаче администрацията на Тръмп замрази помощта, позовавайки се на опасения относно недостатъчния напредък в тази област.

Въпросът за забавяне на военната помощ на Украйна по-късно стана причина за започване на процедурата за импийчмънт на Тръмп, инициирана от демократите в Камарата на представителите на Конгреса.