Моментът, когато Меркел разбра, че Тръмп промени всичко за Германия е някъде над Атлантическия океан през юни миналата година, докато Меркел спи в правителствения самолет, Доналд Тръмп унищожава крехките договорености, които тя е постигнала с групата от седем лидери в Канада, пише "Блумбърг" в своя статия.

Преди тази нощта, тя е в настроение, благодарение на отстъпките, които осигурява от президента на САЩ за общо изявление относно търговията. Когато се събуди, тя бе зашеметена.

Меркел се сблъсква с атаки, откакто Тръмп е президент - за немските луксозни автомобили, разходите за отбрана, Иран, руския газ и за китайската Huawei Technologies Co. Но след срещата на Г-7 миналата година тя реши: Тръмп не е партньор, на който Германия може да разчита.

Почти 12 месеца след това, ситуацията се влоши. В Берлин има смесица от тъга и неудовлетвореност и официални лица се питат дали връзката вече е преминала точката на връщане.

Дори ако Тръмп загуби през 2020 г., те твърдят, че доверието, което подкрепя трансатлантическото приятелство в продължение на седем десетилетия, може и да не съществува.

Германия вече започна да изгражда нови съюзи, които да защитават интересите в свят, в който САЩ няма да го направи. А някои от тях не се харесват на Вашингтон. "Ако искаме да бъдем силни, трябва да вземем много повече съдбата си в собствените си ръце", каза Меркел на политически митинг в петък в Мюнхен.

Когато канцлерът посети САЩ в четвъртък, тя изнесе реч в Харвардския университет, но не си направи труда да посети Белия дом.

Официални представители на САЩ настояват, че Тръмп уважава Меркел. Но те също създават усещане за недоразумение в сърцето на техните взаимоотношения.

Основният проблем на Тръмп с Меркел е търговският излишък на Германия, коментира един от висшите служители на администрацията. Но американската администрация има малко търпение въпреки факта, че Германия, както и всички други членове на ЕС, е предала контрола на търговските преговори на Брюксел.

На частни срещи, президентът призова Меркел да се ангажира лично в търговските преговори, допълва официалният представител. Но канцлерът настоява, че трябва да говори с Европейската комисия.

Длъжностното лице настоява, че няма враждебност, но няма и връзка. Германците не са топли хора, казва той.

резидентът има своите мнения и аз имам моето", каза Меркел в интервю за CNN, излъчено във вторник. "Много често откриваме обща основа. Ако не, тогава трябва да продължим да говорим и да преговаряме".

Това е доста далече от Барак Обама или дори от Джордж Буш. Тя се присъедини към Обама, когато посети канцеларията през април, а през 2007 г. беше щастлива да посети ранчото на Буш в Тексас. 

При второто посещение на Меркел през април 2018 г. в Белия дом на Тръмп, президентът разходи канцлера в резиденцията, включително спалнята на Линкълн и се опита да я впечатли. Тръмп действа така, сякаш офанзивата му с чар може да работи дори когато той атакува Германия по политически въпроси. За Меркел, резултатът е президент, на когото не може да се довери.

Седмици след посещението в Белия дом, той твърди, че престъпността в Германия се покачва заради имиграционната политика на Меркел. Месец по-късно той я нарече "пленник на Русия" за планиране на нова газова връзка. През декември официалните представители на САЩ заплашиха да отрежат Германия от общите разузнавателни мрежи, ако на Huawei бъде разрешено да доставя оборудване за мрежите за предаване на данни от пето поколение.

Всичко това е част от по-широка атака на многостранния световен ред, който запази Германия и я направи богата. Тъй като Тръмп засилва атаките си, предупрежденията на Меркел за опасностите, които създава, стават все по-черни.

След последното посещение в Белия дом, канцлерът започна да разсъждава за Тридесетгодишната война, която опустоши Европа през 17-ти век. След това, както и сега, Европа се радва на 70-годишна стабилност. И тогава, както и сега, лидерите започнаха да пренебрегват ограниченията, които подкрепиха този мир.

"С един замах целият ред отиде в боклука", каза Меркел на религиозна конференция няколко дни след завръщането си от Вашингтон.

Франция заклейми „пристъпите на гняв” на Тръмп

Франция заклейми „пристъпите на гняв” на Тръмп

След решението на президента на САЩ да отхвърли заключителната декларация от Г-7

Това е все по-често начинът, по който вземащите решения в Германия гледат на трансатлантическите отношения. Дори и да се опитват в области, в които е възможно сътрудничество, най-трудните въпроси стават все по-тежки.

Политиката на Тръмп за "максимален натиск" върху Иран остави германците да се борят да спасят споразумението, което ограничава способността на Техеран да произвежда уран за оръжия, след като САЩ се изтеглиха. Германските власти са объркани от това, което виждат като липса на стратегическа посока.

След като германският бизнес се разгневи, че е принуден да се поклони на заплахите от Белия дом, високопоставен служител коментира, че Иран може да бъде въпрос, който предизвиква по-широк разрив между САЩ и Германия.

Когато Тръмп натиска, той бута Германия в ръцете на Китай и Русия, което от своя страна служи за задълбочаване на разочарованието във Вашингтон.

Може би най-важният пример е газопровода "Северен поток 2", който ще изпомпва 55 милиарда кубически метра природен газ годишно под Балтийско море от Русия до Германия.

Длъжностни лица в канцеларията на Меркел бяха обезпокоени през февруари от координирани американски дипломатически маневри да ударят проекта и сега САЩ заплашват със санкции участващите компании.

"Винаги е имало сили, които се опитват да променят правилата на играта," обяснява Нилс Анен, заместник-министър на външните работи на Германия, на конференция в Берлин този месец. "Ново е, че страната, която наистина беше начело, а именно в създаването на набор от правила, сега се опитва да оспори всичко това."

В центъра на дипломацията на Тръмп в Берлин е посланик Ричард Гренел, лоялист на Тръмп и еднократен сътрудник на Fox News със склонност към запалване на политически пожари и пряка връзка с президента. Острите лакти на Гренел биха могли да бъдат умишлена тактика за Тръмп, но поне в краткосрочен план те влияят зле на каузата му.

Тръмп има потенциални съюзници в Берлин, които са съгласни, че Германия трябва да увеличи разходите за отбрана и да поеме по-твърда линия за Русия, но огненият подход на Гренел отчуждава германската общественост и затруднява да му предложат подкрепа, според официални лица.

"Начинът, по който поне американската администрация прави политика като цяло в момента, в с много санкции, с факта, че международни споразумения се бракуват, това не е добър начин за сътрудничество", коментира през януари Анегрет Крамп-Каренбауер, която замени Меркел като лидер на управляващите Християндемократи.

И така Меркел се приближава към свят, в който Германия вече не разчита на САЩ. През ноември миналата година тя повдигна перспективата за европейска армия. Меркел нарече блъф, действието на Тръмп над Huawei, отказвайки да забрани компанията в немските мрежи. А руският газопровод продължава.

Но това не е светът, който иска Меркел и тя не приема това.

Когато разбра, че това ще й се случи на този полет от Квебек, тя беше шокирана. Тя избегна репортерите на самолета, докато не се приземиха отново в Берлин. После се качи в колата си и потегли.

Коментарите на Тръмп за Г-7 – отрезвяващи и депресиращи, обобщи Меркел

Коментарите на Тръмп за Г-7 – отрезвяващи и депресиращи, обобщи Меркел

Европа ще приеме контрамерки на наложените от САЩ мита