Американският президент Доналд Тръмп е коментирал пред своя екип за национална сигурност и други съветници, че не иска напрежението с Техеран и да се превърнат във въоръжен конфликт, съобщава "Ройтерс".

"Той не иска война. Не е такъв човек", обяснява представител, пожелал анонимност. Но Тръмп дава ясно да се разбере, че ще защити американските интереси в региона.

Американските разузнавателни служби са показали засилена активност на Иран или негови прокси сили, които американски служители приемат като заплаха срещу американски цели в региона.

"Надявам се, че не", коментира Тръмп, попитан от журналисти, дали Вашингтон ще воюва с Техеран.

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Швейцарското посолство в Техеран представлява американските интереси

Напрежението ескалира през последните дни с нарастваща загриженост за потенциален конфликт между САЩ и Иран. По-рано тази седмица САЩ изтеглиха някои дипломатически служители от посолството си в Багдад след нападения срещу четири петролни танкера в Персийския залив.

"Президентът е наясно, че Съединените щати не търсят военен конфликт с Иран и той е отворен за разговори с иранското ръководство. Въпреки това, вариантът на Иран по подразбиране за 40 години е насилие и ние ще защитим американския персонал и интереси в региона", коментира Гарет Маркиз, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Тръмп заявява публично, че иска дипломатически път с Иран година след изтеглянето на САЩ от ядрената сделка през 2015 г. Той е обяснил насаме, че е притеснен от някои свои съветници, като съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, който настояват за война, коментират двама служители.

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Според Ирак няма такива индикации и милициите отричат подобни планове

Пентагонът е подготвил варианти за потенциално изпращане на американски войски в региона, ако е необходимо, като се започне от относително малък брой войници до 120 000, въпреки че властите подчертаха, че това са вариантите, които винаги се разглеждат за горещи зони.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс коментира пред "Фокс нюз", че няма разногласия между Тръмп и неговите съветници и той няма против различни гледни точки.

"Той е избраният от американския народ. Той ще вземе предвид информацията и насоките от целия си екип за национална сигурност и след това ще вземе решение за това, което смята, че е най-доброто и най-безопасното за американския народ", обяснява тя.

Председателят на камарата на представителите Нанси Пелоси приветства в липсата на "апетит" на Тръмп за военен конфликт с Техеран.

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Критики срещу засилването на военното присъствие на САЩ в Близкия изток

По информация на "Уол стрийт джърнал", Американското разузнаване вижда неразбирателство в действията на САЩ и Иран, което предизвиква и напрежението.

Лидерите в Техеран вярват, че са изправени пред атака и подготвят възможни контра-удари, според интерпретация на информация, но други в администрацията на Тръмп не са съгласни със значението.

Тази гледна точка на разузнаването може да помогне и да обясни, защо иранските сили и техните съюзници предприемат действия, за които се смята, че заплашват американските сили в Ирак и другаде, което води и до натрупване на военни сили на САЩ в региона на Персийския залив и намаляване на американските дипломати в Ирак.

Според публикацията, администрацията на Тръмп не е съгласна как да тълкуват изявленията на Техеран. Някои представители в администрацията са убедени, че Иран се готви първи да започне война със САЩ.

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Багдад не иска нова разрушителна война в региона