Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че подкрепяните от Иран милиции са преместили ракетите си близо до американските бази в Ирак. Помпео, който посети Ирак миналата седмица, призова иракските власти да контролират групировки, свързани с Иран, и обеща "силен отговор" от САЩ, ако Вашингтон забележи, че милициите представляват заплаха за американските войски.

Американските разузнавателни служби показаха подкрепяни от Иран шиитски милиции, позициониращи ракети близо до бази, в които се помещават американските сили, според два иракски източника за сигурност, съобщава "Ройтерс".

По-рано, централното командване на САЩ повиши нивото на заплаха за своите служители в Ирак и Сирия от подкрепяните от Иран бунтовници в двете страни. Вашингтон също така разпореди напускането на всички служители, които не са извънредни, от Ирак, докато Германия и Холандия прекратиха мисиите си за военно обучение в страната.

"Посланието на американците беше ясно. Те искаха гаранции, че Ирак ще спре тези групи, които заплашват интересите на САЩ. Те казаха, че ако САЩ бъдат нападнати на иракска земя, ще предприемат действия, за да се защитят, без да се координират с Багдад", коментира старши иракски военен източник, запознат с посещението на Помпео.

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Багдад не иска нова разрушителна война в региона

Държавният департамент на САЩ отказва да коментира подробности около дискусиите на Помпо, а самият той коментира след пътуването си: "Ние не искаме някой да се намесва в тяхната страна (Ирак), със сигурност не и като атакуват друга държава в Ирак."

Вторият иракски източник в сферата на сигурността коментира: "Предадените от американците съобщения показаха, че някои групи от милиции са се преместили, за да заемат подозрителни позиции, които американците смятат за провокации". Той допълва, че на иракчаните е казано, че всяка заплаха от групите "ще бъде посрещната от американците директно със сила."

Иракският премиер Адел Абдул Махди заяви пред репортери, че иракската страна не е наблюдавала "движения, които представляват заплаха за която и да е страна. Ние изяснихме това на американците - правителството изпълнява задължението си да защитава всички."

Говорителите на две подкрепяни от Иран паравоенни групи обясняват, че няма намерения да се насочват към американските сили и че това е "психологическата война" на Вашингтон.

Американско-ционисткият фронт ще бъде разбит, закани се Иран

Американско-ционисткият фронт ще бъде разбит, закани се Иран

Иран има най-високото ниво на бойна готовност да посрещне всякаква заплаха

САЩ твърдят, че Иран е най-голямата заплаха за мира в региона. Те искат да отслабят паравоенните части, които са разширили влиянието си върху земя, простираща се до Сирия и Ливан, и Ирак да намали зависимостта си от износа на ирански газ.

Иран вижда Ирак като важна връзка със света в лицето на американските санкции, а анализаторите твърдят, че позиционирането на про-ирански сили и ракети показва, че Техеран е готов да заплаши САЩ.

Иракският източник по сигурността заявява, че американски служители обсъждат с Ирак, милициите, подкрепяни от Иран, разположени по протежение на сирийската граница, където американски войски са помогнали в борбата срещу ДАЕШ. Помпео заяви миналата седмица: "Ние призовахме иракското правителство ... да вземе всички тези сили под централен иракски контрол."

Милициите твърдят, че вече следват заповедите на иракската държава и не планират да се насочват към интереси на САЩ. "Американските претенции са неоснователни. Това ни напомня на голямата лъжа с оръжията за масово унищожение в Ирак", коментира Лаит ал-Атари, говорител на подкрепяната от Иран група Асаиб Ал ал-Хак, позовавайки се на претекста за ръководената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Народните сили за мобилизиране (PMF), обединяваща най-вече шиитските милиции, наброяват около 150 000 души.

Кремъл обезпокоен от ескалацията между САЩ и Иран

Кремъл обезпокоен от ескалацията между САЩ и Иран

До момента ние отчитаме, че продължава ескалацията на напрежение около този въпрос

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили в началото на този месец, тъй като администрацията на американския президент Доналд Тръмп активизира натиска със санкции. По-рано американската администрация реши да изпрати ударна бойна група, водена от самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и тактическа група бомбардировачи B-52, в оперативната зона на Централното командване на САЩ (CENTCOM) като сигнал към иранските власти.

Някои наблюдатели твърдят, че икономическият натиск върху Иран ще има по-голямо влияние от военните действия.

Помпео обясни по-рано, че е обсъждал в Багдад "суров петрол и природен газ ... (и) начини, по които бихме могли... да направим тези проекти да вървят напред много бързо", позовавайки се на усилията за изключване на Ирак от ключовия внос на иранска енергия.

Той призова Ирак да подпише договори за петрол и електроенергия, които се договарят с американски компании, коментират двама енергийни представители.

Американският енергиен гигант General Electric търси дял от схема за 14 млрд. долара за развитие на електроенергийната инфраструктура, а Ирак е близо до подписването на договор за петролна инфраструктура на стойност 53 млрд. долара, който включва Exxon Mobil.

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Великобритания категорично предупреди за риск от "случайно" избухване на конфликт в Персийския залив

Това е друг начин, по който САЩ се стремят да окажат натиск върху доставките на енергия от Иран и да принудят Ирак да избере между Вашингтон и Техеран за главен съюзник, коментира Ренад Мансур, изследовател в "Чатам Хаус".

"САЩ ... отиват при иракските лидери и казват, или сте с нас, или с тях. Иракчаните питат защо не можем да сме съюзници и с двете. Но американците не се интересуват от това и мисля, че и иранците" допълва той.

Западен дипломат коментира, че е предупреден за опасността от сериозна ескалация. "Атмосферата вече не е приятелска ... (и) Белият дом не изглежда притеснен, ако Ирак е косвена жертва", допълва дипломатът, цитиран от "Ройтерс".

САЩ негодува от изтеглянето на испанската фрегатата от групата на самолетоносача

САЩ негодува от изтеглянето на испанската фрегатата от групата на самолетоносача

Испания не желае да участва в променена мисия, изрично насочена срещу Иран, с възпиращ или дори наказателен характер