Посолството на САЩ в Мадрид недоволства пред Министерството на външните работи на Испания, че не са информирани за временното изтегляне на фрегата "Мендез Нунез" от бойната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", преди ескалацията на напрежението с Иран.

Борел коментира, че "решението, прието от министерство на отбраната, е съобщено на Пентагона по военни канали, но не е разпространено по дипломатически канали. Нито посолството на САЩ в Мадрид, нито това на Испания във Вашингтон са наясно с това", съобщава "Ел Паис".

Той допълва пред журналисти, "предпочитам да не влизам в плаващи пясъци, това е сложна ситуация". Борел избягва публично да защитава решение, в което не е участвал. Външните работи и отбраната размишляваха дни за изтеглянето на испанската фрегата преди бързото влошаване на ситуацията в Персийския залив.

Испания изтегля фрегатата си от ударната група на САЩ в Персийския залив

Испания изтегля фрегатата си от ударната група на САЩ в Персийския залив

Учението е да обиколят света, а не други мисии в зона на ескалация между САЩ и Иран

Решението е взето от военния министър Маргарита Роблес, според източници, присъствали на консултациите. Министърът на отбраната, която бе на среща на ЕС в Брюксел, винаги е настоявала, че това е "техническо-военно" решение, а не политическо. Министърът припомня, че в споразумение, подписано преди почти две години за интегрирането на фрегатата в бойната група на САЩ, вече е предвидена възможност, испанският кораб да акостира в различни пристанища.

Роблес подчертава, че договорът е за подобряване на обучението и оперативната съвместимост, и във връзка с 500-годишнината от първата обиколка на света от Магелан и ако САЩ напуснат тази програма, то и Испания може да го направи.

"Ако американското правителство разбира, че самолетоносачът Ейбрахам Линкълн трябва да отиде в определена област за конкретна мисия, която в нито един момент не е съгласувана с Испания, ние временно напускаме тази бойна група", коментира министърът.

Роблес не желае да уточни коя е новата мисия, която не е предвидена в споразумението, но съветникът по национална сигурност на САЩ, Джон Болтън уверява, че изпращат "ясно и недвусмислено послание" на Иран и "всяка атака срещу САЩ или нейните съюзници ще бъде изправена пред непримирима сила."

В допълнение към бойната група, Пентагонът е разположил ракети "Пейтриът", бомбардировачи Б-52 и десантният кораб "Арлингтън" в залива. САЩ дни наред се опитват да убедят съюзниците си, че Иран подготвя атака, но европейците са скептични и виждат ескалация на натиска върху Техеран.

Военните източници обясняват, че планът за навигация на бойната група изрично е включвала Персийския залив като една от възможните области на действие, така че влизането в него не означава нарушение на програмата, но признават, че това, което се е променило е естеството и целта на мисията, която сега е изрично насочена срещу Иран, с възпиращ или дори наказателен характер.

Испанската фрегата се отправя към Бомбай (Индия), където ще спре и ще изчака бойната група да напусне Персийския залив. Когато ситуацията се нормализира, военният кораб отново ще се присъедини към "Ейбрахам Линкълн" и ще продължи пътуването до Сан Диего (Калифорния), където пристигането му е насрочено за 13 октомври.

Роблес коментира, че временното изтегляне може да стане и окончателно. В този случай, "Мендез Нунез" ще се присъедини към операция "Аталанта" на ЕС за борба срещу пиратството в Индийския океан, чието седалище е в военноморската база Рота (Кадис).

Говорителят на министъра Изабел Цела обяснява оттеглянето с "предпазливост" преди "непредсказуемостта" на президента Доналд Тръмп.

Вицепрезидентът Кармен Калво допълва, че Испания винаги ще се старае да избягва напрежение на такива места, позовавайки се на Персийския залив.

САЩ предупредиха ЕС да не изключва оръжейните им компании от военния си съюз

САЩ предупредиха ЕС да не изключва оръжейните им компании от военния си съюз

Ограниченията за участието на американски компании били "отровни хапчета"