Министерството на отбраната на Испания нареди "временно оттегляне" на испанската фрегата Méndez Núñez от американската бойна група в Персийския залив, оглавявана от самолетоносача USS Abraham Lincoln, съобщава "Ел Мундо".

Мисията, която се координира от Генералния щаб на отбраната, бе обиколка, в която испанската фрегата ескортира самолетоносача на САЩ. Корабът участва като ескорт в така наречената група №12.

Според "Ел Паис" и потвърдени от източниците на Министерството на отбраната, тази мярка е взета "временно, докато американските кораби са в района" на Персийския залив и зоната на ескалация на напрежението между САЩ и Иран.

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Иран отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като стара новина от психологическата война

Както е обяснено от Генералния щаб, испанската фрегата е участвала и в миналото в операция "Аталанта", международната мисия в сомалийските води срещу пиратството.

"Фрегата е на мисия за обиколка и няма да влиза в никакъв друг вид мисия", уточняват източниците на министерството, след като припомня ескалацията на напрежението между САЩ и Иран.

Флотът на бойната група вече е преминал пролива Баб-ел-Мандеб, който свързва Червено море с Индийския океан, и отива към Ормузкия пролив, за да влезе в Персийския залив, но ще го пресече без испанския кораб.

По-рано, националният съветник по сигурност в Белия дом, Джон Болтън, съобщи за разполагането на самолетоносача и няколко бомбардировача в Близкия изток. Разполагането е потвърдено от временния министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.

САЩ изпращат втори военен кораб в Залива

САЩ изпращат втори военен кораб в Залива

"Арлингтън" ще се присъедини към самолетоносача "Ейбрахам Линкълн"...

Миналият януари фрегата Méndez Núñez напусна Ферол на източното крайбрежие на САЩ, за да извърши учения, необходими за сертифициране на съвместно обучение CSG-12, бойна група, чийто флагман е американският самолетоносач.

Целта на упражненията бе "да се постигне пълна интеграция като един от ескортите на американския самолетоносач", съобщава ВМС. След приключване на ученията, миналият април, фрегата се присъедини към бойната група за планираното разполагане за следващите месеци с цел "повишаване на нивото на оперативна съвместимост между американския флот и испанската армада".

Така започна шестмесечна мисия, която трябваше да включва испанската фрегата през Средиземно море, Червено море, Персийския залив, Индийския океан, Китайското море и Тихия океан, в обиколка на земното кълбо, която в Испания с преминаване през Панамския канал.

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Великобритания категорично предупреди за риск от "случайно" избухване на конфликт в Персийския залив

Напрежението около Иран се увеличи, като това съвпадна с първата годишнина от отхвърлянето на ядрения пакт от САЩ, решение, прието от Тръмп на основание, че Иран не изпълнява ангажиментите си и че трябва да спре разработването на своята ракетна програма и да се откаже от влияние върху конфликти в региона на Близкия изток.

След изтегляне от споразумението правителството на САЩ отново активираха санкциите срещу Ислямската република и наредиха на страните по света да спрат да купуват ирански петрол или да им бъдат налагани санкции за тези покупки.

Европейските страни, подписали пакта, които се противопоставиха на излизането от САЩ, се опитват да запазят споразумението си и се опитват да насърчат мерките за намаляване на икономическото въздействие на санкциите на САЩ срещу Иран, допълва "Ел Мундо".

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Европейските сили очакват колапс на ядрения договора без сделка за продажба на ирански петрол