По време на посещението си в Саудитска Арабия американският президент Доналд Тръмп изнесе реч, в която похвали "великолепното" кралство и "величествеността на това забележително място".

След това той даде да се разбере, че няма да има публично мъмрене от страна на Америка относно крайно лошото състояние на правата на човека в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ...

"Ние не сме тук, за да казваме на другите хора как да живеят, какво да правят, кои да бъдат или как да почитат Бога", обяви Тръмп в неделя, припомня "Асошиейтед прес".

Желанието на Тръмп да остави настрана човешките права като най-важни във външната политика е една константа в иначе хаотичното му управление. И все пак липсата на каквото и да е публично споменаване за отношението на Саудитска Арабия към жените и политическите опоненти по време на двудневното му посещение е шокиращо и дразнещо, особено когато контрастира с любезното му прегръщане на саудитското кралско семейство.

По-късно служител от Белия дом, пожелал анонимност, се е опитал да замаже положението, като коментирал, че президентът бил повдигнал въпроса с правата на жените в срещите си на четири очи със саудитските власти.

САЩ и страните от Залива заедно следят финансирането на тероризма
Обновена

САЩ и страните от Залива заедно следят финансирането на тероризма

Ще разкрият център за мониторинг

Разбира се, предшествениците на Тръмп също поддържаха близки отношения със Саудитска Арабия, важен партньор на САЩ в Близкия изток, както и с други страни, неспазващи правата на човека. Но по свои собствени начини, бившите президенти Барак Обама и Джордж У. Буш отстояваха американските ценности в отношенията си с тези страни, включително със Саудитска Арабия.

По време на посещението си в Рияд през 2014 г. Обама се срещна със саудитска жена, която биеше камбаната за домашното насилие в страната ѝ и я награди със специална награда на Държавния департамент. В неговото встъпително обръщение към мюсюлманския свят през 2009 г. също имаше многобройни препратки към демокрацията и човешките права.

Правата на човека бяха редовна част от диалога със саудитците по време на управлението на Джордж Буш. През 2004 г. в своя годишен доклад за религиозната свобода по света Държавният департамент определи кралството като "страна, която предизвиква специална тревога".

Саудитска Арабия се придържа към ултраконсервативното тълкуване на Шериата. В страната редовно се извършват екзекуции чрез обезглавяване, включително някои на публични места.

Иванка Тръмп, дъщерята на президента и негов високопоставен съветник, приветства напредъка на правата на жените в Саудитска Арабия, след като страната и Обединените арабски емирства обещаха да дарят 100 млн. долара за първия глобален проект на Световната банка за жени предприемачи.

По думите на Иванка, напредъкът на саудитците бил "окуражаващ", но все пак подчертала, че все още имало много работа да се свърши в това отношение.

Някои конгресмени както от Републиканската, така и от Демократическата партия изразиха загриженост относно нежеланието на Тръмп публично да отстоява американските ценности на места по света, където хората са преследвани.

"Смятам, че това би било ужасно абдикиране от нашето глобално лидерство, когато става дума за защита на хора, които са обект на преследване или са лишени от свобода, или журналисти, хвърлени в затвора, или хора, на които им е забранено да практикуват вярата си", коментира републиканският конгресмен Адам Шиф, допълвайки: "Смятам, че би било историческа грешка да се откажем от това."

Сенаторът Марко Рубио, който беше опонент на Тръмп за номинацията на републиканците за президент през миналата година, коментира, че той не би изнесъл реч, подобна на Тръмп, добавяйки, че е в интерес от гледна точка на националната сигурност на САЩ американските власти да защитават демокрацията, свободата и правата на човека.

Правата на човека не останаха напълно незабелязани по време на посещението на Тръмп. По време на пресконференция в събота държавният секретар Рекс Тилърсън разкритикува новоизбрания президент на Иран заради потисническите политики на неговото правителство.

Когато обаче журналистите задали въпроси относно положението с човешките права в Саудитска Арабия, Тилърсън ги игнорирал.