Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обяви, че е жалко, че Върховният съд на САЩ е възстановил част от забраната за пътуване в страната, наложена на граждани от шест мюсюлмански страни, предупреждавайки, че това може да доведе до екстремизъм в региона, съобщава "Ройтерс".

Върховният съд на САЩ частично съживи имиграционния указ на Тръмп

Върховният съд на САЩ частично съживи имиграционния указ на Тръмп

Първият указ забраняваше на граждани на седем държави да влизат в САЩ

"Винаги сме смятали, че забраната за пътуване на мюсюлмани, наложена от президента Тръмп скоро след встъпването му длъжност, не се основана на факти и няма да помогне за борба с тероризма", коментира Зариф, наричайки я "най-големият подарък" за екстремистките групировки, които се опитват да набират нови хора към редиците си.

Зариф не е споменал конкретно Саудитска Арабия, но посочи, че забраната за пътуване наказвала хора, които никога не са били осъждани за терористични актове, докато хората от други страни, участвали в минали атаки, не са били засегнати.

"За някои тероризмът и подкрепата за тероризма се измерва от броя на оръжията, които те купуват от САЩ, а не от актуалното участие в терористични актове", подчерта Зариф, като очевидно направи препратка към неотдавнашното одобрение от страна на САЩ на продажбата на оръжия на стойност 110 млрд. долара на Саудитска Арабия, чиито граждани не са засегнати от забраната за пътуване на Тръмп.

Победа за „националната сигурност”, хвали Тръмп решението на съда за имигрантите

Победа за „националната сигурност”, хвали Тръмп решението на съда за имигрантите

Доналд Тръмп възхвали "чистата победа"